Přeskočit na obsah

Sendvič, který zasytí a pomáhá zhubnout? Dietolog prozrazuje tajemství přípravy zdravé svačiny za pár minut

Hledáte nápad na chutný, zdravý a výživný sendvič? Podívejte se, z jakých surovin připravuje tuto svačinu známý dietolog. Lze je bez problémů zakoupit.

Sendviče jsou klasikou českých snídaní a obědů. Obvykle se však nespojují se zdravou stravou, ale pouze s rychlým občerstvením s poměrně pochybnou nutriční hodnotou. Naštěstí to lze změnit. Stačí si pamatovat na výběr vhodných surovin, aby se z obyčejného a jednoduchého sendviče stal sytý a výživný pokrm, který dodává energii a podporuje hubnutí. Podívejte se, jaké suroviny k tomu používá známý dietolog. Určitě mnoho z nich už máte ve své kuchyni.

Sendvič, který zasytí a pomáhá zhubnout? Dietolog prozrazuje tajemství přípravy zdravé svačiny za pár minut

Z čeho připravit zdravý a výživný sendvič?

Základem zdravého sendviče je, jak poznamenává dietolog, samozřejmě dobrý chléb. Nejlepší je celozrnný, protože obsahuje více vitamínů a vlákniny než klasické „bílé“ rohlíky nebo chléb. Díky tomu dlouho sytí a podporuje činnost trávicího traktu. Expert doporučuje nahradit tradiční máslo sýrem na sendviče. Tento „náhradník“ chutná skvěle a zároveň dodává tělu méně kalorií než běžná pomazánka na sendviče. Skvěle se hodí také hummus, zeleninová pomazánka nebo guacamole, tedy omáčka na bázi avokáda, obohacená cibulí, citronovou nebo limetkovou šťávou a kořením.

A určitě zdroj bílkovin, například mozzarella light, sýr light nebo nízkotučná salám, — poznamenává odborník.

Je třeba zdůraznit, že bílkoviny, stejně jako vláknina, hrají důležitou roli ve správném fungování trávicího systému a hubnutí. Na jedné straně potlačují pocit hladu a na druhé straně zvyšují energetický výdej organismu. Výsledkem je zrychlení spalování kalorií a snazší hubnutí.

Sendvič, který zasytí a pomáhá zhubnout? Dietolog prozrazuje tajemství přípravy zdravé svačiny za pár minut

Co dalšího by měl obsahovat zdravý sendvič?

Podle dietologa by každý zdravý sendvič měl obsahovat čerstvou zeleninu, například rajčata nebo papriku. Nejde jen o chutný doplněk k svačině, ale také o zdroj mnoha cenných látek, včetně mikroelementů a antioxidantů. Ty neutralizují volné radikály, zpomalují procesy stárnutí, zmírňují záněty, posilují imunitu a snižují riziko vzniku mnoha zdravotních problémů.