Jedná se o klasický italský recept, který se připravuje ručně a při kterém se tradičně používá kelímek od jogurtu k odměřování ingrediencí.
Jedná se o klasický italský recept, který se připravuje ručně a při kterém se tradičně používá kelímek od jogurtu k odměřování ingrediencí. Je známý jako ciambellone a lze jej snadno najít v různých regionech. Je velmi jednoduchý na přípravu a výsledek je fantastický, nejlepší nápad pro ty, kteří s pečením teprve začínají, a pro kulinářský plán s dětmi.
INGREDIENCE
(Pro 8-10 osob)
1 šálek pšeničné mouky
1/2 šálku mandlové mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
3/4 čajové lžičky soli
1/2 šálku cukru
1/2 šálku olivového oleje
2 rozšlehaná vejce
3/4 šálku přírodního řeckého jogurtu bez cukru
1 lžíce citronové kůry
1 lžička vanilkové esence
Na polevu:
1 šálek moučkového cukru
2-3 lžíce citronové šťávy
PŘÍPRAVA
Předehřejte troubu na 350º F (180º C). V misce smíchejte cukr s citronovou kůrou a promíchejte prsty, aby se uvolnily aromatické oleje. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte. V samostatné misce smíchejte olej, vejce, jogurt a vanilkovou esenci. Poté přidejte směs suchých a tekutých ingrediencí, aniž byste příliš míchali. Nalijte do předem vymazané dortové formy a pečte 40-50 minut, dokud nůž nebude čistý. Nechte vychladnout. Pro polevu smíchejte cukr s citronovou šťávou, dokud nezískáte zcela hladkou texturu, a polejte dort.