Bez chleba
Se sýrem nebo tvarohem.
Oblíbená snídaně ve studentských kolejích – takzvaná cikánská banica. Připravuje se pouze z krajíce chleba, másla, červeného pepře a soli.
Zde je modernější varianta tohoto receptu.
Potřebné suroviny:
1 balení hotových listů těsta na banici
200 g sýra (může být i tvaroh)
3 vejce
200 ml kyselého mléka
půl lžičky sody
3–4 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
červená paprika
Způsob přípravy:
Sýr rozmačkejte, přidejte vejce a mléko s jedlou sodou, červený pepř a dobře promíchejte.
Plech potřete malým množstvím rostlinného oleje nebo vyložte dno pečícím papírem.
Těsto rozložte a mezi každou vrstvu dejte náplň a trochu tuku.
Na závěr přikryjte vrstvou těsta a potřete tukem.
Pečte při 180 °C asi 35–40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.