Většina lidí připravuje placky z cukety podle stejného principu jako bramborové. Já jsem vymyslela jiný způsob, který skvěle funguje. Placky jsou měkké a nadýchané – přesně tak, jak je má moje rodina ráda.
Cuketa je v současné době jednou z nejprodávanějších zelenin. Nyní je její sezóna, je chutná a levná. Ani já jí nedokážu odolat a neustále z ní připravuji něco chutného. Nedávno to byly nadýchané palačinky. Vypadaly velmi lákavě, byly velmi chutné a rychle zmizely z talířů.
Jak připravit cukety na lívance?
Bez ohledu na způsob přípravy lívanců, cukety vždy připravuji stejně. Pečlivě je umyju, osuším a nastrouhám na hrubém struhadle. Poté je posypu solí a nechám 10-15 minut odležet, aby pustily šťávu. Přebytečnou šťávu vymačkám, protože díky tomu je těsto dostatečně husté a smažené placky křupavé.
Jak připravit nadýchané placky z cukety?
Placky z cukety se připravují stejně jako placky z brambor. K nastrouhané zelenině přidáme vejce, trochu mouky a koření. Tímto způsobem vznikne velmi zeleninová hmota a přísady slouží pouze k tomu, aby spojily kousky cukety. Já a moje rodina však dáváme přednost nadýchaným lívancům, a tohoto efektu lze snadno dosáhnout, pokud je připravíme trochu jinak. Ano, cukety nastrouhám a vymačkám, ale přidám je do poměrně hustého těsta připraveného z mouky, vajec, kypřicího prášku a mléka. Placky se nadýchají, jsou měkké a nadýchané a obsahují cenné přísady.
Recept: Nadýchané cuketové palačinky
Měkké a nadýchané cuketové palačinky s přídavkem prášku do pečiva.
Ingredience
- 1 střední cuketa
- 1 šálek pšeničné mouky
- 2 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- asi 100 ml mléka
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- nasekaný kopr nebo petržel
- sůl, pepř
- olej na smažení
Způsob přípravy
Příprava cukety. Cuketu umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce osolte, nechte 10 minut odstát, poté dobře vymačkejte přebytečnou šťávu.
Míchání těsta. V misce smíchejte mouku s vejci, práškem do pečiva, solí, pepřem a mlékem, aby vzniklo poměrně husté těsto. Přidejte do něj cukety, česnek, bylinky a koření. Promíchejte.
Smažení. Na pánvi rozehřejte olej. Lžící naneste porce těsta. Smažte placky 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou dozlatova a křupavé.
Tip: Aby palačinky dobře vyrostly a byly křupavé, je třeba je smažit na velkém množství dobře rozpáleného oleje. Po sejmutí z pánve je třeba je osušit na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej.
Jak podávat nadýchané cuketové palačinky?
Nadýchané placky z cukety lze podávat stejně jako klasické bramborové. Nejraději je jím s kyselou hustou smetanou, posypané nasekaným koprem nebo petrželkou. Místo zeleniny můžete na placky také dát kousky uzeného lososa. Díky tomu bude jídlo chutnější a výživnější.