Přeskočit na obsah

Připravuji placky z cukety úplně jinak než z brambor. Jsou měkké a nadýchané

Většina lidí připravuje placky z cukety podle stejného principu jako bramborové. Já jsem vymyslela jiný způsob, který skvěle funguje. Placky jsou měkké a nadýchané – přesně tak, jak je má moje rodina ráda.

Cuketa je v současné době jednou z nejprodávanějších zelenin. Nyní je její sezóna, je chutná a levná. Ani já jí nedokážu odolat a neustále z ní připravuji něco chutného. Nedávno to byly nadýchané palačinky. Vypadaly velmi lákavě, byly velmi chutné a rychle zmizely z talířů.

Připravuji placky z cukety úplně jinak než z brambor. Jsou měkké a nadýchané

Jak připravit cukety na lívance?

Bez ohledu na způsob přípravy lívanců, cukety vždy připravuji stejně. Pečlivě je umyju, osuším a nastrouhám na hrubém struhadle. Poté je posypu solí a nechám 10-15 minut odležet, aby pustily šťávu. Přebytečnou šťávu vymačkám, protože díky tomu je těsto dostatečně husté a smažené placky křupavé.

Jak připravit nadýchané placky z cukety?

Placky z cukety se připravují stejně jako placky z brambor. K nastrouhané zelenině přidáme vejce, trochu mouky a koření. Tímto způsobem vznikne velmi zeleninová hmota a přísady slouží pouze k tomu, aby spojily kousky cukety. Já a moje rodina však dáváme přednost nadýchaným lívancům, a tohoto efektu lze snadno dosáhnout, pokud je připravíme trochu jinak. Ano, cukety nastrouhám a vymačkám, ale přidám je do poměrně hustého těsta připraveného z mouky, vajec, kypřicího prášku a mléka. Placky se nadýchají, jsou měkké a nadýchané a obsahují cenné přísady.

Recept: Nadýchané cuketové palačinky

Měkké a nadýchané cuketové palačinky s přídavkem prášku do pečiva.

Ingredience

  • 1 střední cuketa
  • 1 šálek pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • asi 100 ml mléka
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • nasekaný kopr nebo petržel
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

 

Způsob přípravy

Připravuji placky z cukety úplně jinak než z brambor. Jsou měkké a nadýchané

Příprava cukety. Cuketu umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce osolte, nechte 10 minut odstát, poté dobře vymačkejte přebytečnou šťávu.

Míchání těsta. V misce smíchejte mouku s vejci, práškem do pečiva, solí, pepřem a mlékem, aby vzniklo poměrně husté těsto. Přidejte do něj cukety, česnek, bylinky a koření. Promíchejte.

Smažení. Na pánvi rozehřejte olej. Lžící naneste porce těsta. Smažte placky 2-3 minuty z každé strany, dokud nebudou dozlatova a křupavé.

Tip: Aby palačinky dobře vyrostly a byly křupavé, je třeba je smažit na velkém množství dobře rozpáleného oleje. Po sejmutí z pánve je třeba je osušit na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej.

Jak podávat nadýchané cuketové palačinky?

Nadýchané placky z cukety lze podávat stejně jako klasické bramborové. Nejraději je jím s kyselou hustou smetanou, posypané nasekaným koprem nebo petrželkou. Místo zeleniny můžete na placky také dát kousky uzeného lososa. Díky tomu bude jídlo chutnější a výživnější.