Fazole po bretaňsku – jídlo, které se v českých domácnostech připravuje velmi často. Je velmi výživné, bohaté na vitamíny a minerály a nahrazuje jak polévku, tak hlavní chod, protože se jím můžete nasytit. Nyní se dá připravit obzvláště snadno a rychle, protože mladé fazole, které jsou v současné době k dispozici, není třeba namáčet. Jak připravit fazole po bretaňsku s dokonalou chutí?
Obsah:
- Fazole po bretaňsku – teď jsou nejchutnější
- Proč jíst fazole po bretaňsku?
- Fazole po bretaňsku z mladých fazolí. Recept
Fazole po bretaňsku – teď jsou nejchutnější
Fazole po bretaňsku mají Češi rádi z mnoha důvodů. Především pro výraznou chuť a aroma, které získávají díky několika ingrediencím. Toto jídlo je opravdu syté – zejména pokud se konzumuje s čerstvým chlebem. Hrách „jaki”, který se používá k přípravě tohoto jídla, se obvykle musí namočit přes noc – jinak bude tvrdý, protože samotné vaření mu nezajistí dostatečnou měkkost. Nyní je k dispozici jeho mladá verze, ze které se jídlo připravuje ještě rychleji. Fazole lze okamžitě přidat do ragú a po chvíli se budou doslova rozplývat v ústech. Podle mnoha lidí je právě tato verze nejchutnější, takže ji využijte, dokud je k dispozici.
Proč jíst fazole po bretaňsku?
Fazole po bretaňsku jsou vynikajícím pokrmem jak k obědu, tak k podávání hostům – na jméniny, svátky atd. Toto voňavé a mimořádně chutné jídlo je zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahuje mnoho dalších důležitých složek a také stimuluje činnost střev.
Recept na fazole po bretaňsku můžete podle svého uvážení upravit. Někteří místo klobásy přidávají slaninu. 123RF/PICSEL
Fazole po bretaňsku z mladých fazolí. Recept
K přípravě fazolí po bretaňsku budete potřebovat následující ingredience.
Ingredience
- asi 600 g mladých fazolí, zbavených lusků
- asi 250-300 g klobásy (například lovecké)
- 1 mrkev
- 1 velká cibule
- 1 bobkový list
- 4 hřebíčky
- 2 lžíce majoránky
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 čajová lžička cukru
- sůl, pepř podle chuti
- 1 lžíce mouky
- 1-2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
Způsob přípravy:
- Čerstvé fazole vložte do vody s přidaným bobkovým listem a hřebíčkem. Přiveďte k varu.
- Po půl hodině přidejte nakrájenou mrkev.
- Na pánvi rozehřejte máslo a lehce osmažte klobásu. Na vyškvařeném tuku lehce osmažte nakrájenou cibuli.
- Poté přidejte lžíci mouky, dobře promíchejte a přendejte do hrnce s fazolemi.
- Do prázdné pánve (té samé) nalijte asi 150 ml vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Přelijte do hrnce suspenzi se zbytky z opékání klobásy a cibule.
- Poté přidejte do hrnce s fazolemi majoránku a pepř. Vařte ještě asi půl hodiny, dokud ingredience nezměknou.
- Na konci dochuťte solí a pepřem.
- Když fazole dostatečně změknou, přidejte rajčatové pyré a lžičku cukru.
- Na samém konci přidejte jemně nakrájený česnek.