Přeskočit na obsah

Pečené brambory se šunkou a sýrem .

Pečené brambory se šunkou a sýrem kashkaval jsou kultovní klasikou přípravy chutného domácího jídla.

Původ tohoto jídla lze vysledovat až ke klasickým francouzským gratinům (ogretén) a německým bramborovým zapékaným pokrmům, ve kterých se brambory používají jako základ pro náplň ze sýra, smetany a masa.

V následujících řádcích vás provedeme krok za krokem touto jemnou rovnováhou mezi texturami a chutěmi, aby se sýr rovnoměrně roztavil a spojil se s kořením tak, aby každý kousek přinášel gurmánský zážitek.

Pečené brambory se šunkou a sýrem .

Potřebné suroviny na 6 porcí pečených brambor se šunkou a sýrem

  • 5 středních brambor
  • 400 g šunky, nakrájené na jemné kousky
  • 400 g strouhaného sýra
  • 4 vejce
  • 400 ml smetany na vaření
  • 60 g kravského másla
  • sůl a černý pepř podle chuti

Příprava pečených brambor se šunkou a sýrem

Pečené brambory se šunkou a sýrem .

Očistěte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Vařte je v osolené vodě do poloměkkosti asi 10 minut po uvaření vody, poté vodu slijte a nechte je vychladnout.

V misce rozšlehejte vejce se smetanou a přidejte sůl a černý pepř podle chuti. Zapékací misku vymastěte máslem a vyložte vrstvou brambor, poté vrstvou šunky a posypte strouhaným sýrem.

Opakujte vrstvy, zakončete bramborami a zalijte vaječno-smetanovou směsí. Plech zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut.

Po uplynutí času odstraňte fólii a pečte dalších 10-15 minut, dokud sýr nezíská zlatavou barvu.

  • Pro dodatečnou chuť můžete přidat nakrájené kyselé okurky.
  • Pro krémovější konzistenci použijte směs smetany a mléka.
  • Podávejte s čerstvým salátem nebo jogurtem.

Díky své zlatavé kůrce se tyto pečené brambory se šunkou a sýrem mohou stát oblíbenou klasikou pro každou generaci.

A nejhezčí na tom je, že vždy přináší ten příjemný pocit, který nelze koupit ani objednat online, ale pouze připravit a sdílet.

Štítky: