Přeskočit na obsah

Patagonská chuť pro začátečníky: jak připravit tradiční velšský koláč v několika jednoduchých krocích

Toto sladké jídlo není vůbec složité, ale je velmi chutné, ideální pro rodinnou večeři a jako doplněk k odpolednímu čaji; v tomto článku se dozvíte, jak ho připravit.

Zjistěte, jak připravit tradiční velšský koláč, který se ideálně hodí k čaji.

Velšský koláč přivezli velšští přistěhovalci, kteří se usadili v provincii Chubut v posledních desetiletích 19. století. Po příjezdu do Patagonie se pokusili reprodukovat své recepty, ale s přidáním místních ingrediencí. Využili tedy to, co jim země dala, a tak vznikl tento dezert.Zjistěte, jak ho připravit v několika jednoduchých krocích a potěšit chuťové buňky celé rodiny.

Velšský dort: recept s patagonskými příchutěmi ve vaší domácí kuchyni.

Patagonská chuť pro začátečníky: jak připravit tradiční velšský koláč v několika jednoduchých krocích

Ingredience:

  • 250 g hnědého cukru.
  • 200 g másla pokojové teploty.
  • 350 g samokypřící mouky.
  • 3 velká vejce.
  • 1 čajová lžička jedlé sody.
  • 1 čajová lžička skořice.
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku.
  • 1 špetka soli.
  • 150 g rozinek.
  • 150 g světlých rozinek.
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů.
  • 150 g kandovaného ovoce a kousků kdoulového džemu.
  • 250 ml červeného vína nebo silného černého čaje.
  • Kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče.

Postup:Patagonská chuť pro začátečníky: jak připravit tradiční velšský koláč v několika jednoduchých krocích

  • Nalijte černý čaj nebo víno na černé a světlé rozinky a sušené ovoce v misce. Doporučujeme nechat směs přes noc v ledničce. Před použitím slijte tekutinu, ale trochu si nechte na dort.
  • V misce vyšlehejte máslo do krémové konzistence. Přidejte hnědý cukr a míchejte do hladka.
  • Přidejte po jednom vejci a šlehejte, dokud se vše dobře nepropojí.
  • Prosijte mouku s jedlou sodou, skořicí, solí a muškátovým oříškem.
  • Postupně přidejte tyto suché ingredience do vlhké směsi. V případě potřeby přidejte tekutinu ze sušeného ovoce.
  • Přidejte navlhčené ovoce, kdoulové džem, citronovou a pomerančovou kůru.
  • Nalijte směs do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 1 hodiny a 30 minut. Před vytažením z trouby propíchněte dort dřevěnou špejlí, abyste zkontrolovali, zda je upečený.
  • Vyjměte z formy a podávejte vychlazený.
Štítky: