Toto sladké jídlo není vůbec složité, ale je velmi chutné, ideální pro rodinnou večeři a jako doplněk k odpolednímu čaji; v tomto článku se dozvíte, jak ho připravit.
Zjistěte, jak připravit tradiční velšský koláč, který se ideálně hodí k čaji.
Velšský koláč přivezli velšští přistěhovalci, kteří se usadili v provincii Chubut v posledních desetiletích 19. století. Po příjezdu do Patagonie se pokusili reprodukovat své recepty, ale s přidáním místních ingrediencí. Využili tedy to, co jim země dala, a tak vznikl tento dezert.Zjistěte, jak ho připravit v několika jednoduchých krocích a potěšit chuťové buňky celé rodiny.
Velšský dort: recept s patagonskými příchutěmi ve vaší domácí kuchyni.
Ingredience:
- 250 g hnědého cukru.
- 200 g másla pokojové teploty.
- 350 g samokypřící mouky.
- 3 velká vejce.
- 1 čajová lžička jedlé sody.
- 1 čajová lžička skořice.
- 1 čajová lžička muškátového oříšku.
- 1 špetka soli.
- 150 g rozinek.
- 150 g světlých rozinek.
- 100 g nasekaných vlašských ořechů.
- 150 g kandovaného ovoce a kousků kdoulového džemu.
- 250 ml červeného vína nebo silného černého čaje.
- Kůra z jednoho citronu a jednoho pomeranče.
Postup:
- Nalijte černý čaj nebo víno na černé a světlé rozinky a sušené ovoce v misce. Doporučujeme nechat směs přes noc v ledničce. Před použitím slijte tekutinu, ale trochu si nechte na dort.
- V misce vyšlehejte máslo do krémové konzistence. Přidejte hnědý cukr a míchejte do hladka.
- Přidejte po jednom vejci a šlehejte, dokud se vše dobře nepropojí.
- Prosijte mouku s jedlou sodou, skořicí, solí a muškátovým oříškem.
- Postupně přidejte tyto suché ingredience do vlhké směsi. V případě potřeby přidejte tekutinu ze sušeného ovoce.
- Přidejte navlhčené ovoce, kdoulové džem, citronovou a pomerančovou kůru.
- Nalijte směs do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 1 hodiny a 30 minut. Před vytažením z trouby propíchněte dort dřevěnou špejlí, abyste zkontrolovali, zda je upečený.
- Vyjměte z formy a podávejte vychlazený.