Tato sladká lasagne se švestkami je opravdovým požitkem, vrstva po vrstvě, a dokazuje, že italská jídla připravená v troubě nemusí být pouze slaná.
Pokud jste stejně jako já opravdovým milovníkem švestek, tento recept se vám bude líbit! Vrstva po vrstvě křupavých listů lasagne, jemného tvarohového krému a sladkokyselých vařených švestek vytváří dezertní sen. Tato sladká lasagne se švestkami se připravuje rychle a bude ideálním doplňkem k pohodovému večeru s přáteli nebo rodinou.
Recept na sladkou lasagne se švestkami: ovocná a neodolatelná
Zkoušel jste někdy sladkou lasagne? Já před tímto receptem na sladkou lasagnu se švestkami ne. Kdybych věděl, o co přicházím, připravil bych ji mnohem dříve. Stačí jen trochu trpělivosti, než bude ovocný pečený pastýřský koláč hotový. Ale to je u lasagny normální.
V tomto receptu jsou analogem pikantní omáčky bolognese švestky připravené s přidanou skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Místo bešamelové omáčky jako další vrstvu použijeme směs tvarohu, smetany, vajec, škrobu, cukru, trochy vanilky a citronové kůry. A nakonec už zbývá jen přidat listy lasagne.
Vše připraveno? Pak můžeme začít vrstvit. Nejprve položte vrstvu listů lasagne, pak tvaroh a poté švestky. Pokračujte tak, dokud vše nespotřebujete. Nezapomeňte zakončit vrstvou tvarohu. Posypte skořicí, cukrem a několika kousky másla a dejte do trouby!
Jakmile bude sladká lasagne se švestkami hotová a trochu vychladne, můžete ji ochutnat. Velmi dobře se hodí k vanilkové zmrzlině nebo krémové vanilkové omáčce. Skvěle se k ní hodí také zmrzlina s vlašskými ořechy nebo karamel.
Co se samozřejmě vždy hodí: lžíce šlehačky. Nadýchaná textura dokonale doplňuje jemné, krémové vrstvy tvarohové náplně a vytváří jemný kontrast s intenzivní vůní švestek.
Chcete jídlu dodat trochu textury? Pak posypte lasagne praženými mandlovými lupínky nebo nasekanými vlašskými ořechy. Ořechová chuť a křupavá textura vytvářejí krásný kontrast s jemnými vrstvami. Ještě lepší: trochu křupavého krokantu – opravdová exploze chutí!
Sladká švestková lasagne
Ingredience
Na švestkovou omáčku:
- 600 g švestek
- 2 lžičky cukru
- Skořice podle chuti
- 1 bio citron, šťáva
Na tvarohový krém:
- 500 g tvarohu
- 200 g smetany
- 100 g cukru
- 3 vejce
- 25 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk, dužina
- 1 bio citron, kůra
Dále:
- Lasagne listy
- Skořice podle chuti
- 2 lžičky cukru
- 30 g másla
Příprava
- Omyjte švestky, odstraňte pecky a nakrájejte je na malé kousky. Vložte je do hrnce, přidejte 2 lžičky cukru, trochu skořice a citronovou šťávu. Vařte směs na středním ohni, dokud švestky nezměknou.
- Mezitím smíchejte v misce tvaroh, smetanu, cukr, vejce, kukuřičný škrob, vanilkový extrakt a citronovou kůru, dokud nevznikne homogenní hmota.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Lehce vymastěte zapékací formu.
- Na dno formy položte vrstvu lasagne, přidejte vrstvu tvarohového krému a poté rozložte část připravených švestek. Vrstvy opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Ujistěte se, že vrchní vrstva je tvarohový krém.
- Posypte vrchní vrstvu krému směsí skořice a cukru. Rozložte na ni malé kousky másla.
- Vložte formu do předehřáté trouby a pečte lasagne asi 40-45 minut, dokud povrch nezíská zlatohnědou barvu.
- Před podáváním nechte sladkou švestkovou lasagnu trochu vychladnout. Vychutnejte si ji teplou nebo studenou, podle vašich preferencí!