Přeskočit na obsah

Nejen plody cukety jsou chutné. Květy lze připravit několika způsoby

V zahradách a na trzích často můžete vidět jasně žluté květy cukety, které upoutávají pozornost svou jemností. Málokdo ví, že kromě svého vzhledu mají také chuť, kterou lze objevit různými způsoby, a to jak v jednoduchých, tak i v rafinovanějších pokrmech.

Z cuket lze připravit lehké a chutné kotlety.

Obsah

  • Lze jíst květy cukety?
  • Jak připravit květy cukety?

Květy cukety jsou lehké a křehké, ale zároveň tak univerzální, že se hodí do mnoha receptů. Lze je plnit, smažit, zapékat nebo přidávat do tartů a salátů. Každý způsob přípravy podtrhuje jejich jemnou chuť a dodává pokrmu svěží letní charakter.

Nejen plody cukety jsou chutné. Květy lze připravit několika způsoby

 

Lze jíst květy cukety?

Lze jíst květy cukety? Odpověď je samozřejmě ano! Květy cukety mají jemnou, mírně nasládlou chuť s nádechem zeleninové svěžesti. Ve srovnání se samotnou cuketou jsou jemnější a aromatičtější. Nejčastěji se podávají plněné lahodnými náplněmi. Plněné sýrem, rýží nebo bylinkami a poté lehce osmažené nebo zapečené se stávají jedinečným pokrmem, který překvapí jak svým vzhledem, tak chutí. Pokud dáváte přednost jednodušším formám, můžete květiny přidat do salátů, kde slouží jako barevná ozdoba.

Často se také namáčejí do palačinkového těsta a smaží se do zlatova, pak jsou křupavé zvenku a měkké a jemné uvnitř. Díky své neutralitě se dobře kombinují jak s lehkou zeleninou, tak s intenzivnějšími kořeními. Kromě chuťových vlastností mají také zajímavé vlastnosti. Obsahují vlákninu, vitamíny skupiny B a C a také malé množství minerálů. Zároveň jsou snadno stravitelné a mají nízký obsah kalorií. To vám umožňuje bez obav zařadit je do svého jídelníčku jako zajímavý doplněk, který zpestří vaše každodenní jídla.

Jak připravit květy cukety?

Nejen plody cukety jsou chutné. Květy lze připravit několika způsoby

Jemné žluté květy cukety vypadají tak křehce, že je mnoho lidí považuje pouze za ozdobu zahrady. Mezitím jsou však již dlouho přítomny v kuchyních jižní Evropy a v poslední době se stále častěji objevují i v České republice. Není divu, protože jejich jemná chuť a neobvyklý tvar umožňují z nich vytvářet mimořádně efektní pokrmy. Pokud si kladete otázku, jak připravit květy cukety, začněte s jednoduchými nápady, které vám hned ukážou jejich potenciál.

Jedním z nejklasičtějších způsobů je smažení. Připravte smažené květy cukety, které obalte v těstíčku a rychle osmažte do zlatova. Výsledek? Křupavá kůrka zvenku a měkký střed, který si zachovává charakteristickou lehkost květů. Je to skvělá předkrm pro letní setkání.

Pro ty, kteří rádi experimentují, budou skvělou volbou plněné květy cukety. Lze je naplnit smetanovým sýrem, rýží nebo bylinkami a poté upéct nebo osmažit. Díky tomu získají sytější chuť a budou sytější. Jedná se o návrh, který se ideálně hodí jako elegantní předkrm. Květy cukety lze také použít v hlavních jídlech. Skvělým příkladem je letní koláč s květy cukety, ve kterém jemné okvětní lístky slouží nejen jako ozdoba, ale také jako jemný doplněk zeleninové náplně. Jedná se o kombinaci jednoduchosti a efektního podání, která vypadá skvěle na stole a chutná stejně dobře, jak vypadá.

Při experimentování s květy cukety rychle zjistíte, že není třeba mnoho úsilí, abyste svým pokrmům dodali barvu a chuť. Několik jednoduchých triků a kreativní přístup vám umožní vnést do kuchyně lehkost a výjimečnou jemnost, která překvapí všechny u stolu.