Přeskočit na obsah

Měkké uvnitř a křupavé zvenku. Smažené cukety – ideální předkrm.

Smažené cukety jsou jednoduchá a chutná zeleninová svačina. Skvělý způsob, jak netradičně využít cukety.

Zeleninové chipsy z trouby – alternativa k tradičním bramborovým chipsům smaženým ve fritovacím hrnci. Jedná se o jednoduchou svačinu, která však nepostrádá křupavost. Tyčinky ze cukety můžete obalit v běžné strouhance, ale tentokrát doporučujeme použít strouhanku panko.

Měkké uvnitř a křupavé zvenku. Smažené cukety – ideální předkrm.

Co jsou strouhanky panko?

Strouhanky panko jsou japonský druh strouhanky, tj. strouhanky ve formě lehkých křupavých vloček. Vyrábějí se ze speciálního chleba, který se peče bez kůrky a suší tak, aby měl velmi vzdušnou strukturu. Díky tomu panko neabsorbuje tuk tak rychle jako běžné strouhanky a obalované pokrmy zůstávají výjimečně křupavé a jemné. Nejčastěji se používá k obalování masa, ryb, mořských plodů nebo zeleniny.

Panko lze snadno zakoupit ve většině supermarketů. Produkt najdete v odděleních asijské kuchyně, ale někdy se také nachází v oddělení pečiva vedle klasických strouhank.

Jak připravit hranolky z cukety v panko strouhance?

Cukety obalujeme stejně jako například kotlety nebo jiné kousky masa. Dobré je udělat třívrstvý obal, tedy z mouky, vajec a panko. Poslední vrstvu je třeba pečlivě přitlačit na kousky cukety, aby byla zelenina co nejvíce pokryta obalem.

Tip: v receptu není přidán tuk, ale pokud chcete, aby byla strouhanka dokonale dozlatova opečená a křupavá, stojí za to panované hranolky navíc pokropit olejem. K tomu se ideálně hodí olej ve spreji.

Hranolky by se měly péct do krásné zlatavé kůrky. Pro lepší efekt je můžete v polovině pečení otočit na druhou stranu.

Měkké uvnitř a křupavé zvenku. Smažené cukety – ideální předkrm.

Recept: Hranolky z cukety

Zeleninové tyčinky v pankové strouhance.

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce mouky
  • 8 lžic strouhanky
  • sůl a pepř

Měkké uvnitř a křupavé zvenku. Smažené cukety – ideální předkrm.

Způsob přípravy

Příprava cuket. Cukety umyjte a odkrojte konce. Nakrájejte zeleninu na tyčinky dlouhé jako prst. Lehce osolte a nechte 10 minut odležet, aby pustily vodu. Osušte papírovou utěrkou. Dochuťte pepřem.

Panírování a pečení. V jedné misce rozšlehejte vejce, ve dvou dalších připravte mouku a strouhanku. Kousky cukety obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. Vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 200 °C asi 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.