Smažené cukety jsou jednoduchá a chutná zeleninová svačina. Skvělý způsob, jak netradičně využít cukety.
Zeleninové chipsy z trouby – alternativa k tradičním bramborovým chipsům smaženým ve fritovacím hrnci. Jedná se o jednoduchou svačinu, která však nepostrádá křupavost. Tyčinky ze cukety můžete obalit v běžné strouhance, ale tentokrát doporučujeme použít strouhanku panko.
Co jsou strouhanky panko?
Strouhanky panko jsou japonský druh strouhanky, tj. strouhanky ve formě lehkých křupavých vloček. Vyrábějí se ze speciálního chleba, který se peče bez kůrky a suší tak, aby měl velmi vzdušnou strukturu. Díky tomu panko neabsorbuje tuk tak rychle jako běžné strouhanky a obalované pokrmy zůstávají výjimečně křupavé a jemné. Nejčastěji se používá k obalování masa, ryb, mořských plodů nebo zeleniny.
Panko lze snadno zakoupit ve většině supermarketů. Produkt najdete v odděleních asijské kuchyně, ale někdy se také nachází v oddělení pečiva vedle klasických strouhank.
Jak připravit hranolky z cukety v panko strouhance?
Cukety obalujeme stejně jako například kotlety nebo jiné kousky masa. Dobré je udělat třívrstvý obal, tedy z mouky, vajec a panko. Poslední vrstvu je třeba pečlivě přitlačit na kousky cukety, aby byla zelenina co nejvíce pokryta obalem.
Tip: v receptu není přidán tuk, ale pokud chcete, aby byla strouhanka dokonale dozlatova opečená a křupavá, stojí za to panované hranolky navíc pokropit olejem. K tomu se ideálně hodí olej ve spreji.
Hranolky by se měly péct do krásné zlatavé kůrky. Pro lepší efekt je můžete v polovině pečení otočit na druhou stranu.
Recept: Hranolky z cukety
Zeleninové tyčinky v pankové strouhance.
Ingredience
- 2 střední cukety
- 2 vejce
- 2-3 lžíce mouky
- 8 lžic strouhanky
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Příprava cuket. Cukety umyjte a odkrojte konce. Nakrájejte zeleninu na tyčinky dlouhé jako prst. Lehce osolte a nechte 10 minut odležet, aby pustily vodu. Osušte papírovou utěrkou. Dochuťte pepřem.
Panírování a pečení. V jedné misce rozšlehejte vejce, ve dvou dalších připravte mouku a strouhanku. Kousky cukety obalte postupně v mouce, vejci a strouhance. Vložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 200 °C asi 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.