„Klasická masová roláda v moderním provedení – šťavnatá náplň a křupavá slaninová krusta“.
Potřebné suroviny
- Maso – 800 g
- Slanina v proužcích – 250 g
- Vejce – 2 ks
- Chléb – 3 plátky (namočené v čerstvém mléce a vymačkané)
- Strouhanka – 3 lžíce
- Cibule – 1 hlava
- Mrkev – 1 ks
- Houby žampiony – 250 g
- Česnek – 2 stroužky
- Sůl – 1 a 1/2 lžičky
- Černý pepř – 1/2 lžičky
- Červený pepř – 1 lžička
- Petržel – 2 lžíce, jemně nasekaná
- Rostlinný olej – 2 lžíce
Způsob přípravy
Cibuli, mrkev a houby nakrájejte na jemno. Osmažte je na rozpáleném oleji s lisovaným česnekem do měkka. Nechte vychladnout.
V misce smíchejte mleté maso, vejce, namočený a vymačkaný chléb, galetu, koření a petržel. Dobře promíchejte.
Na list papíru na pečení rozložte mleté maso do tvaru obdélníku. Rozložte zeleninovou náplň uprostřed. Srolujte pomocí papíru.
Položte proužky slaniny na roládu tak, aby ji zcela pokryly. Přeneste roládu na plech.
Pečte roládku s mletým masem a slaninou při 180 °C asi 50-60 minut, dokud slanina nezíská zlatavou barvu a maso není propečené uvnitř.
Roládu nakrájejte na plátky a podávejte na zeleném salátu nebo s přílohou z smažených brambor.
Podobným způsobem lze připravit i malé rolády se slaninou a mletým masem.