Několik maloobchodních řetězců nedávno začalo prodávat výrazně více kiwi než dříve. Stalo se tak poté, co Evropská komise na konci srpna uznala, že tento druh ovoce přispívá ke zdravé stolici, o čemž odborníci na střeva a výživu hovoří již mnoho let.
„Opravdu vidíme účinek v našich statistikách“, „Od zveřejnění této zprávy zaznamenáváme nárůst prodeje o 20 %“. Podobné informace uvádí i zpravodajská služba, podle které prodej zelených kiwi vzrostl o 30 %. Mluvčí však upřesňuje: „Částečně to souviselo s reklamní kampaní, která probíhala ve stejnou dobu“.
V posledních týdnech se v obchodech začalo prodávat více zelených kiwi. „Přibližně 20. srpna jsme zaznamenali dvojnásobný nárůst prodeje. Nyní, několik týdnů po zveřejnění zprávy, je prodej stále znatelný, ale to souvisí spíše se začátkem školního roku a mediálním pokrytím,“ vysvětluje tiskový mluvčí.
Méně kvašení
Odborníci již léta doporučují konzumovat kiwi pro zlepšení stolice. To však platí pouze pro nezpracované zelené kiwi. „Vliv na stolici skutečně existuje: nespočet pacientů mi řeklo, že po konzumaci kiwi se jim mnohem lépe chodí na toaletu,“ řekl dříve v rozhovoru gastroenterolog .
Je známo, že trávení dostatečného množství vlákniny napomáhá vyprazdňování střev. Vláknina je obsažena ve všech druzích ovoce, včetně švestek a fíků, a také v celozrnném chlebu a hnědém rýži. Kiwi však způsobují méně kvašení ve střevech.
„Studie ukazují, že vláknina z kiwi působí stejně účinně jako běžná vláknina, často však způsobuje méně nepohodlí. Navíc se snadno konzumuje.“