Přeskočit na obsah

Jak jsou švestky zdravé?

V srpnu začíná sezóna švestek. Švestkový kompot a švestkový koláč jsou neodmyslitelnou součástí konce léta. Tyto sladké plody jsou však nejen chutné a nízkokalorické, ale obsahují také prospěšné živiny.

Jsou dobré v koláčích, v kompotu nebo jen tak jako svačina: v srpnu a září se švestky často objevují na stole. Proč jsou švestky prospěšné pro zdraví, jaké živiny je činí tak cennými a jaký je rozdíl mezi švestkami a kdoulí.

Jak prospěšné jsou švestky?

Četné studie potvrdily prospěšné účinky švestek na zdraví. Toto ovoce je relativně nízkokalorické (51 kcal na 100 g), ale obsahuje mnoho živin, jako jsou minerály (například draslík, fosfor, vápník a hořčík) a širokou škálu vitamínů (beta-karoten, vitamíny skupiny B, vitamín E).

Jak jsou švestky zdravé?

Kromě toho obsahují švestky sekundární rostlinné látky flavonoidy. Podle DGE jsou spojeny se snížením rizika vzniku určitých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Podle jedné studie mohou mít švestky následující pozitivní vliv na zdraví:

  1. Vláknina obsažená ve švestkách, stejně jako sorbitol a izatin, mohou pomoci regulovat funkci trávicího systému, což pomáhá předcházet zácpě.
  2. Vitamín C obsažený ve švestkách může pomoci tělu posílit odolnost proti infekčním agens a neutralizovat škodlivé volné radikály.
  3. Švestky obsahují nejen flavonoidy, ale také značné množství zdraví prospěšných karotenoidů, které také patří mezi sekundární rostlinné látky. Tyto sloučeniny jsou považovány za jakési pohlcovače volných radikálů, které způsobují stárnutí a nemoci.
  4. Švestky jsou bohaté na draslík. Draslík je důležitou složkou buněk a biologických tekutin a pomáhá regulovat srdeční rytmus a krevní tlak.
  5. Švestky také poskytují asi 5 procent doporučené denní dávky vitamínu K. Vitamín K je důležitý pro fungování faktorů srážlivosti krve, stejně jako pro metabolismus kostí, a přispívá ke snížení rizika vzniku Alzheimerovy choroby u starších lidí.

Ale pozor: navzdory prospěšným složkám je třeba mít na paměti, že švestky mohou způsobit průjem a bolesti břicha. Důvodem je to, že švestky obsahují fruktózu, která se špatně vstřebává. Zvláště opatrní by měli být lidé s intolerancí fruktózy. Obecně je lepší nejíst více než 150 gramů švestek najednou.

Kromě toho společnost pro výživu uvádí, že při konzumaci švestek je třeba pít dostatečné množství tekutin. Obecně platí, že díky obsahu vlákniny a sorbitolu jsou švestky osvědčeným domácím prostředkem proti zažívacím potížím. Bez dostatečného množství tekutin se však tento účinek může obrátit: vláknina ve střevech pak bude přispívat k zácpě.

Švestka je obecný termín označující švestku, sušenou švestku, mirabelku a reneklod.

Jak jsou sušené švestky prospěšné?

Když nejsou švestky v sezóně, můžete použít sušené švestky – jsou dostupné po celý rok a dobře se skladují. Ve srovnání s jinými sušenými ovocemi jsou považovány za přírodnější, bohatší na vitamíny a snadněji stravitelné.

Sušené švestky a čerstvé švestky se výrazně liší ve složení živin, především kvůli ztrátě vody při sušení. Výsledkem je výrazně vyšší obsah cukru. Sušené ovoce, jako jsou sušené švestky, tedy obsahuje více kalorií než čerstvé ovoce a dodává rychlou energii, což je činí oblíbeným například při sportu.

Kromě toho sušené švestky obsahují vyšší koncentraci vlákniny a minerálních látek, jako je draslík a železo. Díky tomu jsou dobrým zdrojem těchto živin. Během sušení však vitamíny ztrácejí své vlastnosti: především dochází ke ztrátě 50–70 % vitamínu C a také k poklesu množství vitamínů skupiny B a beta-karotenu.

Stejně jako čerstvé švestky mohou i sušené švestky pomoci při problémech s trávením. V kombinaci s velkým množstvím tekutin vláknina z dužiny ovoce nabobtná ve střevech a stimuluje trávení.

Sušené ovoce může nahradit jednu porci ovoce denně. Doporučená velikost porce je však menší, protože obsah cukru a kalorií je vyšší: činí 25 gramů. Totéž platí i pro sušené švestky: jejich nadměrná konzumace může způsobit průjem.

Jak jsou švestky zdravé?

Jaký je rozdíl mezi švestkami a kdoulí?

Na závěr odpovíme na otázku, v čem se liší švestky a sušené švestky. Ačkoli se tyto dva termíny často používají jako synonyma, existují mezi nimi rozdíly: „slivka“ je obecný termín. Podle Institutu vinařství a zahradnictví spadají pod tento obecný termín mimo jiné dva poddruhy: sušené švestky a „pravé“ slivky.

V čem se ale tyto dva poddruhy liší?

  • Černý švestkový kompot
  • Černý švestkový kompot je považován za nejcennější poddruh švestky, a proto má obzvláště široké použití. Plody jsou oválného nebo podlouhlého tvaru, mírně zploštělé, se zašpičatělými konci. Barva je modrá až modrofialová, dužina je velmi sladká, zároveň příjemně kyselá a aromatická. Významná výhoda: pecka se snadno oddělí od dužiny.

  • Kromě toho slivka obsahuje méně vody než švestky, takže se při zahřátí nerozpadá. To ji činí ideální pro pečení, zejména pro ploché dorty.
  • „Skutečná“ švestka
  • „Skutečná“ švestka má obvykle kulatý nebo oválný tvar a viditelnou podélnou šev. Její slupka může být modrofialová, červená nebo žlutá. Dužina je velmi šťavnatá a měkká, proto se kulatá malá pecka často neodděluje od dužiny nebo se odděluje jen s obtížemi.
  • Švestky mají sladkou chuť a jsou vhodné k přímé konzumaci i k dalšímu zpracování, například k přípravě pyré, džemu nebo ovocného chleba.

To znamená, že pokud chcete upéct švestkový koláč, je lepší použít sušené švestky než čerstvé.

Štítky: