Všichni milovníci sezónního ovoce budou tímto dortem nadšeni. Navzdory zdánlivé složitosti je jeho příprava velmi jednoduchá a zvládne ji i začínající kuchař. Můžete také použít mražené ovoce, takže dort „Lucinka“ může být na vašem stole po celý rok.
Ingredience
Piškot:
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 90 g pšeničné mouky
- 20 g kakaa
- trochu soli
Pěna:
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- 2 želé s příchutí lesních plodů
- 400 ml horké vody
Povrch:
- 1 balení želé s příchutí lesních plodů
- 400 ml horké vody
Dále:
- 300 g směsi ovoce (ostružiny, borůvky, maliny)
Postup přípravy
1 Připravte kakaový piškot. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli do husté pěny. Postupně přidávejte cukr a pokračujte v šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezačne lesknout.
2 Přidávejte po jednom žloutky a šlehejte na minimální rychlost. Prosijte mouku s kakaem a opatrně ji vmíchejte do vaječné hmoty pomocí stěrky.
3 Těsto přelijte do dortové formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem. Pečte při 175 °C po dobu 30 minut, dokud není suchá špejle. Nechte vychladnout.
4 Rozpusťte 2 sáčky želé ve 400 ml horké vody a nechte odstát, dokud nezískáte lehkou konzistenci (mělo by být ještě tekuté, ale již husté). V misce šlehejte kondenzované mléko na vysoké rychlosti, dokud nevznikne pěna, poté pomalu přilévejte zhoustlé želé a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.
5 Připravte ovoce. Umyjte ho, osušte a poté, pokud je to nutné, nakrájejte na menší kousky. Přidejte je do připravené hmoty a promíchejte. Nalijte pěnu na vychlazený piškot a vložte do lednice, aby zhoustla.
6 Želé rozpusťte ve 400 ml horké vody, nechte trochu vychladnout a mírně zhoustnout. Nalijte želé na povrch dortu a pokryjte jím ovoce.
7 Dort znovu vložte do lednice, aby dobře ztuhnul (nejlépe přes noc).