Přeskočit na obsah

Dort „Lucinka“

Všichni milovníci sezónního ovoce budou tímto dortem nadšeni. Navzdory zdánlivé složitosti je jeho příprava velmi jednoduchá a zvládne ji i začínající kuchař. Můžete také použít mražené ovoce, takže dort „Lucinka“ může být na vašem stole po celý rok.

Dort „Lucinka“

Ingredience

Piškot:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 90 g pšeničné mouky
  • 20 g kakaa
  • trochu soli

Pěna:

  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 2 želé s příchutí lesních plodů
  • 400 ml horké vody

Povrch:

  • 1 balení želé s příchutí lesních plodů
  • 400 ml horké vody

Dále:

  • 300 g směsi ovoce (ostružiny, borůvky, maliny)

Postup přípravy

Dort „Lucinka“

1 Připravte kakaový piškot. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli do husté pěny. Postupně přidávejte cukr a pokračujte v šlehání, dokud hmota nezhoustne a nezačne lesknout.

2 Přidávejte po jednom žloutky a šlehejte na minimální rychlost. Prosijte mouku s kakaem a opatrně ji vmíchejte do vaječné hmoty pomocí stěrky.

3 Těsto přelijte do dortové formy o průměru 26 cm vyložené pečícím papírem. Pečte při 175 °C po dobu 30 minut, dokud není suchá špejle. Nechte vychladnout.

4 Rozpusťte 2 sáčky želé ve 400 ml horké vody a nechte odstát, dokud nezískáte lehkou konzistenci (mělo by být ještě tekuté, ale již husté). V misce šlehejte kondenzované mléko na vysoké rychlosti, dokud nevznikne pěna, poté pomalu přilévejte zhoustlé želé a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.

5 Připravte ovoce. Umyjte ho, osušte a poté, pokud je to nutné, nakrájejte na menší kousky. Přidejte je do připravené hmoty a promíchejte. Nalijte pěnu na vychlazený piškot a vložte do lednice, aby zhoustla.

6 Želé rozpusťte ve 400 ml horké vody, nechte trochu vychladnout a mírně zhoustnout. Nalijte želé na povrch dortu a pokryjte jím ovoce.

7 Dort znovu vložte do lednice, aby dobře ztuhnul (nejlépe přes noc).