Přeskočit na obsah

Domácí špagety bolognese

Dnes večer – bolognese bez omezení! Špagety bolognese pocházejí z Boloně a jsou jedním z nejznámějších pokrmů italské kuchyně. Omáčka na bázi mletého hovězího masa a rajčat je ideální volbou pro večeři! Objevte tento skvělý klasický recept v zjednodušené verzi (bez mrkve a celeru), která však nijak nezaostává v chuti.

Ingredience

  • Špagety400 g
  • Hovězí mleté maso150 g
  • Rajčata, oloupaná800 g
  • Cibule2
  • Česnek2 stroužky
  • Tymián2 větvičky
  • Bobkový list1 list
  • Olivový olej1 lžíce
  • Cukr1 špetka
  • Sůl1 špetka
  • Pepř1 špetka

Příprava

Domácí špagety bolognese

1: Příprava cibule a česneku

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.

2: Příprava cibule, česneku a masa

Na silném ohni zahřejte olivový olej v pánvi. Když je olej dobře zahřátý, vložte do pánve nakrájenou cibuli a česnek a smažte je 3 minuty, dobře míchejte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte mleté hovězí maso a pokračujte v smažení 3–4 minuty, za stálého míchání, dokud maso nezrůžoví.

3: Příprava rajčatové omáčky

Přidejte oloupaná rajčata, snítky tymiánu a bobkový list. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte cukr a promíchejte. Snižte teplotu a duste asi 10 minut, pravidelně míchejte.

4: Příprava špaget

Mezitím přiveďte k varu velké množství osolené vody v hrnci na silném ohni. Jakmile voda začne vřít, vložte špagety do vroucí vody a vařte je podle pokynů na obalu nebo do stavu al dente. Když jsou špagety hotové, sceďte je přes cedník a udržujte je v teple.