Špagety, po kterých se necítíte těžce, ale sytí vás na mnoho hodin? Je to možné díky verzi, ve které klasické těstoviny nahrazují lehké špagety z cukety. Jídlo vypadá jako tradiční italské, ale je mnohem lehčí a šetrnější k postavě. Jemné zeleninové proužky se ideálně hodí k šťavnatým hovězím karbanátkům a voňavé tomatové omáčce a vytvářejí výživný oběd, který potěší chuťové buňky a nezatěžuje organismus.
Naložte na talíř a posypte sýrem
Těstoviny z cukety jsou skvělou alternativou k pšeničným těstovinám, která obsahuje mnohem méně kalorií a sacharidů, ale zároveň dodává tělu vlákninu, která podporuje trávení a udržuje pocit sytosti. Hovězí karbanátky jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin a zdravých tuků, díky čemuž je jídlo výživné a skvěle zapadá do ketogenní stravy. Vše doplňuje rajčatová omáčka ochucená bylinkami, která jídlu dodává chuť a podtrhuje jeho lehkost.
Tyto špagety můžete podávat k obědu nebo večeři, aniž byste se museli obávat nadbytečných kalorií nebo pocitu těžkosti. Přidejte hrst rukoly nebo čerstvých bylinek, aby bylo jídlo ještě svěžejší. Je to příklad toho, že i klasická italská jídla lze připravit v syté, aromatické a lehké verzi. Jak připravit keto špagety s hovězím masem?
Recept na keto špagety s hovězími karbanátky v tomatové omáčce
Ingredience:
- 1/2 střední cukety,
- 200 g mletého hovězího masa,
- 1 lžíce strouhaného žlutého sýra,
- 1/2 šálku rajčatové omáčky,
- 1 čajová lžička rozpuštěného másla,
- sůl,
- pepř,
- bazalka.
Přidejte masové kuličky a cuketu.
Způsob přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vložte maso do misky. Dochuťte solí a pepřem. Důkladně promíchejte a hnětejte lžící, dokud nevznikne homogenní hmota.
- Navlhčete si ruce a vytvarujte malé kuličky. Masové kuličky položte na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte malý odstup.
- Vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 7–10 minut. Asi po polovině času masové kuličky otočte na druhou stranu. Po uplynutí uvedené doby vyjměte z trouby.
- Během pečení začněte připravovat ostatní ingredience. Cukety umyjte, osušte a nakrájejte na špagety.
- Rozpalte olej na pánvi. Po minutě přidejte rajčatovou omáčku. Smažte na středním ohni, dokud omáčka mírně nezhoustne, tj. asi 5 minut. Pravidelně míchejte. Poté dochuťte solí, pepřem a sušeným bazalkou. Promíchejte.
- Na konci přidejte cuketové špagety a karbanátky. Promíchejte a mírně zahřejte. Naložte na talíř a posypte sýrem.