Přeskočit na obsah

Chudí příbuzní fazolí: úvahy a příběhy šéfkuchaře .

Ve srovnání s fazolemi skromná čočka byla zdrojem výživy, tradicí a důležitým zdrojem bílkovin, který se používal v polévkách, dušených pokrmech a dokonce i hamburgerech.

Když dosáhnete vrcholu života a ohlédnete se zpět, všechny těžkosti a radosti se ocitnou v jednom pytli: ani jedny, ani druhé nás už neděsí ani neokouzlují. Zvykáme si jít pomalu a chápeme, že život je rovnováha mezi dobrým a špatným. Tolik levné filozofie mě vrací o 15 let zpět, kdy jsem prožil mnoho obtíží kvůli nesprávným rozhodnutím: musel jsem vrátit většinu nákupů do obchodu, ale byl jsem jedním z nejšťastnějších lidí na zemi s novorozeným synem v náručí a rovnováhou nakloněnou na stranu štěstí. Před mnoha lety, když jsem studoval dálkově, zažil jsem podobnou situaci, kdy jsem utratil všechny peníze, které mi poslali rodiče, za diktafon a byl jsem nucen celé Vánoce jíst špagety s rajčatovou omáčkou vlastní značky, ale byl jsem šťastný se svým diktafonem.

Chudí příbuzní fazolí: úvahy a příběhy šéfkuchaře .

Získal jsem magisterský titul z čočky s rýží a vejcem. Byl jsem tak šťastný, že místo toho, abych je nenáviděl, jsem je miloval a teď je jím pokaždé, když potřebuji zahřát srdce. My, kuchaři, vaříme humry a jíme rýži s čočkou, šťastní.

Čočka, některými ignorovaná a opovrhovaná, jinými milovaná, je velmi zvláštní pokrm, protože ačkoli je v některých rodinách tak oblíbená, v restauracích se vyskytuje jen zřídka, pouze v některých podnicích, které ji podávají velmi vzácně. Skromné příbuzné fazolí jsou v mnoha zemích velmi ceněné, podávají se ve formě polévky, studených salátů, nakládané, dušené, pečené, v marinádě, samostatně nebo v kombinaci s rýží a jinými obilovinami, jsou perlou jako příloha nebo předkrm v luxusních restauracích.

Luštěniny, stejně jako jejich příbuzné fazole, jsou suchá semena popínavé rostliny, která roste v luscích. Jsou rostlinným proteinem, velmi výživným a bohatým na vlákninu. IA: „Obsahují vitamíny skupiny B (B1, B3, B6) a minerály, jako je železo, draslík, fosfor, zinek a selen.“ Jsou základem stravy v mnoha zemích Blízkého východu a jižní Asie. Pěstují se v různých barvách a velikostech. Jsou velmi oblíbené mezi vegany jako rostlinný protein, ze kterého se vyrábí pyré pro přípravu smažených placků, hamburgerů a kroketů.

Nejrozšířenější jsou zde hnědé, ale existují také zelené, růžové, bílé, černé a oranžové. Na pobřeží se pěstuje odrůda zvaná guandul nebo guandu (na čistém pobřeží), známá také jako fazole palo nebo quincho, která je velmi oblíbená v celém Karibiku.

Čočková polévka sopita paisa má několik variant v závislosti na ingrediencích, kterými mohou být: brambory, maniok, zelené banány, slanina, chorizo, klobása, žebra, mleté hovězí nebo vepřové maso, cibule jakéhokoli druhu, mrkev a samozřejmě mnozí řeknou, že pro sytější chuť je potřeba bujónová kostka, ale nepoužívejte ji, pokud vám nechutná. Ideální pro kalentao s maduro, chorizem, chicharronem, krvavou klobásou a jako luxusní doplněk smaženými vejci.

Chudí příbuzní fazolí: úvahy a příběhy šéfkuchaře .

ragú

Použijte jakoukoli odrůdu, která vám chutná, a upravte ji podle svého vkusu. Namočte 2 šálky na pár hodin před začátkem vaření.

Vložte čočku do hrnce s 8 šálky studené vody. Přidejte 1 šálek nahrubo nakrájené cibule, 4 nasekané stroužky česneku, sůl, pepř a bobkový list, ale můžete použít i bylinky, jako je oregano, tymián nebo rozmarýn. Vařte na silném ohni. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi 40 minut. Připravte omáčku hogao nebo sofrito z 1 šálku nakrájené cibule, která může být zelená, aby byla lepší, a 1 šálku nakrájené papriky. Pokud chcete, aby jídlo bylo španělské, přidejte olivový olej. Přidejte 1 šálek nakrájených zralých rajčat a jakmile bude vše dobře propečené, přidejte k čočce ½ šálku nakrájené mrkve a 1 šálek jemně nakrájených brambor. K tomuto jídlu se hodí sklenka sherry nebo bílého vína a trochu kari. Vařte, dokud brambory nezměknou. Hustotu upravte podle své chuti přidáním zeleninového vývaru, pokud je jídlo příliš suché. Mnozí je polévají olivovým olejem a jedí s chlebem.

Štítky: