Přeskočit na obsah

Bez kvasnic, kvásku a hnětení těsta. Chléb, který dlouho zasytí a pomáhá udržovat postavu

Chléb z celozrnné mouky je určen pro lidi, kteří se chtějí stravovat zdravě, ale zároveň ocení sytý a výživný chléb. Každý kousek obsahuje solidní porci vitamínů a minerálů, od vitamínů A a E, vitamínů skupiny B až po omega-3, jód, selen a železo. Je to skutečná bomba ingrediencí, které podporují organismus a metabolismus.

Příprava takového chleba je překvapivě jednoduchá. Není třeba hnětet těsto a čekat hodiny, než vykyne, stačí smíchat ingredience, nechat chvíli odležet, přendat do formy a upéct. V základní variantě má chléb ideální velikost pro několik porcí, ale množství ingrediencí lze snadno zvýšit, aby se připravil větší bochník.

Chléb z celozrnné mouky je nejlepší konzumovat během prvních dvou dnů po upečení, kdy má nejlepší strukturu a výraznou chuť. Pokud ho však chcete připravit do zásoby, můžete ho bez problémů zmrazit, nejlépe nakrájený na plátky, vychlazený, zabalený v hermeticky uzavřeném obalu nebo sáčku a uložený v mrazáku. Po rozmrazení a mírném ohřátí v troubě chutná téměř jako čerstvě upečený.

Tento pečivo nejenže dlouho zasytí, ale je také ideální pro zdravou, vyváženou stravu, pomáhá udržovat energii a kontrolovat chuť k jídlu. Jak připravit chléb ze zrn?

Bez kvasnic, kvásku a hnětení těsta. Chléb, který dlouho zasytí a pomáhá udržovat postavu

Recept na chléb z obilovin (rozměry asi 5 x 8 cm)

Ingredience:

  • 2 lžíce ovesných vloček,
  • 1 lžíce mandlí,
  • 3 lžíce lněného semínka,
  • 1 vrchovatá lžíce loupaných slunečnicových semínek,
  • 1 čajová lžička agávového sirupu,
  • 1 čajová lžička kokosového oleje,
  • teplá voda,
  • sůl.

Smíchejte tekuté a suché ingredience.

Způsob přípravy:

Bez kvasnic, kvásku a hnětení těsta. Chléb, který dlouho zasytí a pomáhá udržovat postavu

  1. Polovinu lněného semínka rozemlejte, například v mlýnku na kávu nebo v mixéru. Mandle nakrájejte na jemno. Do misky dejte slunečnicová semínka, lněná semínka v celku, rozemletá lněná semínka, mandle, ovesné vločky a špetku soli. Důkladně promíchejte.
  2. Do sklenice nalijte teplou vodu, přidejte agávový sirup a kokosový olej. Množství vody by mělo být přibližně dvakrát menší než množství všech suchých ingrediencí (voda a všechny suché ingredience v poměru 1:2, tj. asi 70-80 g).
  3. Promíchejte. Smíchejte suché ingredience s tekutými a důkladně promíchejte. Nádobu přikryjte utěrkou a odložte na asi hodinu. Po uplynutí této doby by hmota měla zhoustnout.
  4. Poté přeneste hmotu z zrn do malé formy (přibližně 5 x 8 cm) vyložené pečícím papírem nebo potřenou malým množstvím tuku.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut. Po uplynutí uvedené doby vypněte troubu a pootevřete dvířka.
  6. Po mírném vychladnutí vyjměte chléb z trouby. Nechte ho vychladnout. Vyjměte chléb z formy a nakrájejte ho až po úplném vychladnutí.