Přeskočit na obsah

Belgický duch: Liège salát

Může být s masem, může být bez masa

Potřebné suroviny:

  • 1 kg čerstvých brambor
  • 300 g zelených fazolí
  • 2 jablka
  • Slanina, klobása, prosciutto nebo šunka
  • 1 cibule
  • 1 lžíce octa
  • Olivový olej

Způsob přípravy

Belgický duch: Liège salát

  1. Brambory nakrájejte na velké kostky a vložte do vroucí osolené vody na 25 minut.
  2. 7 minut před dokončením vaření brambor položte na hrnec cedník nebo síto, do kterého nasypte zelené fazolky, a hrnec přikryjte pokličkou. Tato doba stačí k uvaření fazolek.
  3. Maso a cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na dobře rozpálené pánvi.
  4. Přidejte jemně nakrájená jablka a ocet.
  5. Brambory a fazole sceďte a přendejte do mísy. Přidejte k nim ingredience z pánve a salát promíchejte. Hojně pokapejte olivovým olejem.
  6. Podává se na plochých talířích a servíruje se ihned, dokud je maso a fazole ještě teplé.

Tip: Salát lze připravit i bez masa a dochutit omáčkou z majonézy, jogurtu, olivového oleje a česneku.