Cukety, plné slunce, se na stole objevují s příchodem podzimu, čerstvě sklizené ze zahrady nebo přivezené z trhu, ještě pokryté rosou. Na začátku září se stávají hvězdou nápaditých pokrmů a jsou součástí jak jednoduchých, tak i působivých kulinářských výtvorů. Na konci dne se v domě line vůně zlatavých cuket, měkkých koblih nebo slaného šarlotky, která slibuje okamžiky gastronomického potěšení. Tyto tři recepty navždy změní váš vztah k této jemné zelenině: nemůžete se jí nabažit, když kůrka křupe, měkkost se rozvíjí pod vidličkou a čerstvost se projevuje v každém kousku. Od provensálského akcentu po ducha bistra, cuketa dokazuje, že má také právo na hvězdné místo v sezónní kuchyni!
Smažené cukety ve tvaru vějíře: křupavá pochoutka, kterou musíte okamžitě ochutnat.
Ingredience
- 3 středně velké tvrdé cukety
- 80 g mouky
- 2 vejce
- 70 g jemné strouhanky
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
Příprava
Cukety nakrájejte na tenké plátky, aniž byste je úplně oddělili (jednu stranu nechte celou, jako vějíř), a poté je opatrně ponořte do studené vody, aby zůstaly křupavé. Poté, co cukety okapou a oschnou, obalte každou z nich v mouce a poté namáčejte do rozšlehaných vajec, dochucených solí, pepřem a strouhaným česnekem. Poté obalte vějíře ve strouhance smíchané s parmazánem, aby získaly lákavou zlatavou kůrku. Rozpalte olivový olej ve velké pánvi a vložte cukety ve tvaru vějíře. Smažte asi 2 minuty z každé strany, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.
Tip na servírování
Podávejte vějíře, dokud jsou ještě horké, ihned po upečení, kdy jsou ideálně křupavé, s citronovým jogurtovým dresinkem nebo s přidaným bazalkovým pestem. Účinek na stole je zaručen: zlatavá kůrka kontrastuje s jemnou dužinou cukety a potěší gurmány, ať už jako aperitiv nebo lehká večeře s charakterem.
Slaná šarlotka s náplní z cukety: svěží překvapení k obědu
Ingredience
- 4 dlouhé rovné cukety
- 250 g ricotty
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 2 celá vejce
- 1 malá šalotka
- 6 cherry rajčat
- 10 lístků bazalky
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- Trochu olivového oleje
Postup
Nakrájejte cukety podélně na tenké proužky pomocí mandolíny. Blanšírujte je 1 minutu ve vroucí osolené vodě, poté je ochlaďte pod studenou vodou, aby si zachovaly svou jasně zelenou barvu. Vyložte formu na šarlotku potravinářskou fólií, poté vyložte stěny proužky cukety, které lehce překrývejte. Smíchejte ricottu, čerstvý kozí sýr, jemně nakrájenou šalotku, nakrájená cherry rajčata, vejce, jemně nakrájený bazalku, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Nalijte tuto směs do formy a poté ji zakryjte dalšími proužky. Lehce přitlačte, přikryjte a vložte do chladničky na 4 hodiny.
Tajemství, které změní vše při podávání
Opatrně vyložte na krásný chladný talíř, poté ozdobte kostičkami čerstvých rajčat, bylinkami a pokapejte olivovým olejem. Při rozkrojení šarlotka odhalí barevnou mozaiku a neodolatelnou vůni, ve které se mísí cuketa, bazalka a čerstvý sýr. Toto lahodné jídlo překvapuje a osvěžuje svou jemností a delikátností.
Nadýchané cuketové karbanátky: neodolatelná pochoutka pro gurmány.
Ingredience
- 2 velké nastrouhané cukety
- 140 g mouky
- 3 vejce, oddělená (bílky a žloutky)
- 80 g nastrouhaného sýra gruyère
- 1 malý svazek česneku
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
Nastrouhejte cukety na struhadle a poté je vymačkejte v čisté kuchyňské utěrce, abyste odstranili co nejvíce vody (toto je důležitý krok pro získání dokonale nadýchaných karbanátků). Smíchejte žloutky, mouku, sůl, pepř, sýr gruyère, nakrájenou pažitku a přidejte nastrouhané cukety. Vejce rozšlehejte do tuhé pěny a opatrně je přidejte do směsi, abyste získali lehkou vzdušnou texturu. Zahřejte olej v hrnci nebo fritéze a poté pomocí dvou lžic vytvarujte malé knedlíčky. Opatrně je vložte do horkého oleje a snažte se nepřetěžovat pánev. Knedlíčky se během několika minut nafouknou a zlatavě opečou: v polovině přípravy je otočte a poté je vyndejte na papírový ubrousek.
S čím je podávat, abyste všechny ohromili
Vychutnejte si tyto knedlíčky, dokud jsou ještě teplé, hned po smažení, abyste plně ocenili jejich lehkost a jemnou chuť. Citronová kůra, tvarohová omáčka s bylinkami nebo několik plátků sušeného šunky podtrhnou kouzlo těchto malých zázraků, které připomínají domácí jarmark. Jsou ideální pro raut, brunch nebo elegantní a neformální aperitiv!
Objevte cuketu ve formě křupavého vějíře, čerstvé slané čepice nebo zlatavého koblihu – a tato skromná zelenina zaujme čestné místo na zářijovém stole. Tyto tři recepty vzbudí zvědavost a chuť k jídlu všech gurmánů a promění tuto běžnou zeleninu v opravdovou kulinářskou hvězdu. Vyberte si svou oblíbenou variantu nebo vyzkoušejte všechny, abyste si prodloužili letní vůně na svých talířích.