je v Turecku oblíbený dezert, který je velmi chutný, ale také velmi sladký. Lze ho připravit jinak? Nemyslím si, protože právě v tom spočívá kouzlo tohoto koláče: někomu chutná, jiným ne. Na Balkáně se malé kousky podávají k černé a hořké kávě.
V tureckém dezertu se místo mouky používá krupice, kterou v České republice často zaměňují s krupicí. Tato asociace je správná, protože tyto dva produkty jsou si velmi podobné a v receptu na Şambali je lze použít zaměnitelně. Kromě krupice obsahuje těsto přírodní jogurt, citronovou šťávu a velkou porci cukru.
Feerie tureckých sladkostí
Největším symbolem tureckých sladkostí je baklava, která se skládá z tenkých vrstev filo těsta, ořechů a sirupu. Hned vedle na pódiu se nachází halva – oblíbené tyčinky z sezamu a cukru (nebo medu), někdy obohacené o sušené ovoce. Na Balkáně se také často vyskytují želé posypané cukrem, takzvané lokumy – někdy s ovocem nebo ořechy uvnitř.
Turecké sladkosti často doprovázejí káva vařená v cezve – speciální kávovaru se širokým dnem a dlouhou rukojetí. Taková káva se vaří několikrát – dříve na ohni, nyní na hořáku – což ji činí poměrně hustou a velmi silnou. Velmi sladké dezerty ideálně zmírňují hořkost takové kávové esence.
Domácí recept na Şambali
Těsto připravte v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 26 cm.
Ingredience:
- 2 sklenice vody,
- 3 sklenice cukru,
- 1 plátek citronu,
- 1,5 sklenice přírodního jogurtu,
- 1 čajová lžička jedlé sody,
- 1 polévková lžíce citronové šťávy,
- 2 sklenice krupice nebo kukuřičné krupice,
- hrst arašídů na ozdobu.
Způsob přípravy:
- V hrnci smíchejte 2 šálky vody a 2 šálky cukru. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, na konci přidejte plátek citronu. Nechte vychladnout.
- V misce rozšlehejte přírodní jogurt s 1 šálkem cukru pomocí mixéru.
- V samostatné nádobě smíchejte jedlou sodu a citronovou šťávu. Přidejte do jogurtu a dobře promíchejte.
- Poté přidejte krupici nebo manku a míchejte, dokud nezískáte homogenní konzistenci.
- Směs přelijte do vymazané formy na pečení. Povrch uhlaďte vlhkou lžící.
- Ostrým nožem těsto lehce nakrájejte na obdélníkové kousky a do středu každého kousku vložte 2–3 ořechy.
- Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C, dokud těsto nezhnědne.
- Vyjměte z trouby, počkejte 3 minuty a poté těsto polijte sladkým sirupem.
- Nechte několik minut odstát, dokud těsto nevsákne veškerý sirup. Podávejte nakrájené na malé porce.