Domácí bramboráky – pochoutka v každé české domácnosti
Bramboráky – klasické jídlo východoevropské kuchyně. V závislosti na regionu se liší ingrediencemi a způsobem podávání, ale vždy je spojuje jedno – teplo domácího jídla a bohatá tradice. Dříve palačinky symbolizovaly rozloučení s tučnými jídly před Velkým půstem, dnes se podávají jak v pracovní dny, tak o svátcích, v sladké i slané variantě. Je to jídlo, které dokáže spojit generace u jednoho stolu.
V české kuchyni jsou oblíbené palačinky z pohanky a brambor – některé se podávají se smetanou nebo tvarohem, jiné se plní masem a připomínají výživné placky. Díky své univerzálnosti jsou skvělou volbou jak pro každodenní stravování, tak pro slavnostnější jídla. V závislosti na přísadách je lze snadno přizpůsobit vašim preferencím a denní době.
Recept na palačinky
Ingredience:
- 1 kg brambor,
- 500 g mletého masa z plece,
- 250 g kukuřičné mouky,
- 2 vejce,
- 2 cibule,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- špetka soli,
- špetka pepře,
- čajová lžička majoránky,
- čajová lžička česneku protlačeného lisem,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Očistěte brambory a cibuli a nastrouhejte je na jemném struhadle.
- Vytlačte přebytečnou tekutinu, přidejte vejce, nasypte kukuřičnou mouku, dochuťte špetkou soli a pepře.
- Pečlivě promíchejte do homogenní hmoty.
- Maso přendejte do mísy, přidejte špetku soli, špetku pepře, lžičku majoránky a česnek protlačený lisem.
- Promíchejte rukou, aby se ingredience spojily.
- Rozpalte olej na pánvi, vezměte porci bramborové hmoty a na pánvi vytvořte tenkou placku.
- Na vrch položte tenkou vrstvu masa, kterou předem rukou zploštěte, a přikryjte druhou porcí těsta.
- Smažte na mírném ohni několik minut z každé strany, dokud placky nezhnědnou a maso uvnitř se nepropeče.
- V případě potřeby přeneste hotové placky do žáruvzdorné nádoby a pečte je několik minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia, aby bylo maso uvnitř zcela propečené.
- Hotové placky osušte od přebytečného tuku na papírové utěrce a podávejte horké, nejlépe s lžící zakysané smetany.