Přeskočit na obsah

Poprvé jsem je ochutnala v restauraci. Od té doby je připravuji téměř každý pátek.

Bramborové placky jsou jedním z jídel, na které se všichni těší k obědu. Od té doby, co jsem ochutnala verzi s horským akcentem, už je nepřipravuji jinak.

Bramboráky s přidanou bryndzou

Křupavé, zlatavé bramboráky, jejichž vůně naplňuje celý dům, jsou skutečnou chutí dětství a kulinářským symbolem české kuchyně. Mají mnoho podob – lze je podávat s cukrem a zakysanou smetanou, jíst s gulášem, ale jsou i tací, kteří je rádi jedí bez jakýchkoli přísad. Během dovolené jsem měla možnost ochutnat klasické placky s regionálním akcentem. Zamilovala jsem se do nich a smažím je téměř každý pátek k obědu.

Poprvé jsem je ochutnala v restauraci. Od té doby je připravuji téměř každý pátek.

 

Bramborové placky s bryndzou

Nejedná se o tradiční moskoly, ale o klasické placky s přidanou bryndzou. Bryndza je sýr s neobvykle intenzivní, slanou a mírně pikantní chutí. Jeho krémová, ale zároveň mírně hrudkovitá konzistence se ideálně hodí k bramborovému těstu. Bryndza dodává běžným palačinkám charakter. Pokud ji v obchodě nenajdete, můžete použít tvaroh.

Přidání bryndzy do bramborových placků je skvělý způsob, jak obohatit jednoduchý recept o cenné makroživiny. Bílkoviny, kterých je v bryndze dostatek, dělají placky sytějšími a výživnějšími. Je to chutný důkaz toho, že nejlepší jídla často vznikají kombinací tradic s nádechem kreativity.

Ingredience:

  • 1 kg brambor,
  • 1 cibule,
  • 2 vejce,
  • 3-4 lžíce pšeničné mouky,
  • 100-150 g bryndzy,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • olej na smažení,
  • nasekaný česnek na podávání.

Poprvé jsem je ochutnala v restauraci. Od té doby je připravuji téměř každý pátek.

Způsob přípravy:

  1. Očistěte brambory a cibuli, poté je nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Velmi pečlivě vymačkejte přebytečnou šťávu z brambor. K tomu použijte síto a lžíci nebo čistý bavlněný ubrousek.
  3. K vymačkaným bramborám a cibuli přidejte vejce, mouku, sůl a pepř. Vše pečlivě promíchejte.
  4. Brynzu pečlivě rozdrťte vidličkou na malé kousky. Přidejte ji do bramborové hmoty.
  5. Jemně promíchejte, aby se sýr rovnoměrně rozložil v těstě.
  6. Na pánvi rozehřejte olej.
  7. Lžící nakládejte porce bramborové hmoty a vytvořte ne příliš silné placky.
  8. Placky osmažte z obou stran dozlatova, dokud nebudou křupavé.
  9. Osmažené placky položte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk.

Placky podávejte horké, podle chuti s lžičkou zakysané smetany a posypané čerstvou cibulkou. Dobrou chuť!