Celé léto jsem jedla palačinky s ovocem, ale s příchodem podzimu nastal čas změnit jídelníček. Od teď v mé kuchyni vládnou palačinky se slanou náplní. Lehce křupavé těsto a chutná, lahodná a sytá náplň. Je to opravdu útulné jídlo pro celou rodinu.
Pokud máte přístup k lesním houbám, připravte si tyto podzimní palačinky. Voňavá náplň zde hraje první housle, ale neméně důležité je i velmi dobré palačinkové těsto. Navrhuji opustit rutinu a připravit palačinky inspirované francouzskými galetkami.
Co jsou galety?
Galety jsou méně známý druh palačinek pocházející z francouzské kuchyně. Zatímco populární crepes se připravují z pšeničné mouky, galety se připravují z pohankové mouky. Mají velmi příjemnou, lehce praženou ořechovou chuť. Lze je podávat s klasickou náplní, tj. se šunkou, sýrem a vejcem pošírovaným (tzv. galettes breton), ale hodí se k nim i jiné náplně, zejména slané. Na podzim k nim nejčastěji přidávám čerstvé houby, osmažené na másle.
Jednou jsem už takové palačinky z jedné hnědé mouky dělala, ale bohužel nebyly příliš pružné a bylo těžké je nerozlomit při balení náplně. Proto jsem vyzkoušela méně tradiční variantu receptu a byla jsem s ní velmi spokojená. Jedná se o smíchání pohankové mouky s polovičním podílem polbové mouky a přidání malého množství bramborové mouky. Přidejte k tomu vejce, sůl, vodu, trochu oleje a těsto na pohankové palačinky je hotové.
Jak připravit chutné pohankové palačinky?
Při přípravě těsta na palačinky je třeba dodržovat několik pravidel. Za prvé, vejce by měla mít pokojovou teplotu a vodu je lepší mírně ohřát, aby byla teplá při přidávání do těsta.
Za druhé, pokud těsto před smažením necháte 10 minut odležet, ingredience se dobře promíchají. Díky tomu bude konzistence pohankových palačinek pružnější.
Třetí důležité pravidlo: k smažení použijte dobře rozžhavenou pánev – palačinky se pak budou snáze odlepovat od povrchu a budou mít dokonale křupavé okraje.
Důležité je také před smažením každé další palačinkytěsto důkladně promíchat. Hnědá mouka má tendenci se shlukovat a zahušťovat na dně mísy.
Recept na podzimní pohankové palačinky s houbovou náplní

Ingredience
Na 10 palačinek
- 70 g pohankové mouky
- 70 g polbové mouky typu 720
- 30 g bramborové mouky
- 1 velké vejce velikosti 0
- 2 lžíce oleje
- 1,5 šálku vody
- 1 velká špetka soli
Na náplň:
- asi 350 g čerstvých lesních hub (já mám hříbky)
- 1 cibule
- 2 stonky čerstvého tymiánu
- 200 ml smetany 30 %
- podle chuti: sůl a pepř
Na smažení: máslo nebo olej.
Způsob přípravy:
- Začněte s náplní. Čerstvé houby důkladně očistěte, umyjte a nakrájejte.
- Stonky tymiánu očistěte od lístků. Lístky nakrájejte na jemno.
- Cibuli nakrájejte na jemné kostičky.
- Nejprve osmažte cibuli, až zesklovatí, přidejte nakrájené houby. Dusíme, dokud všechny ingredience nezměknou.
- Poté přidejte smetanu, promíchejte a duste na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
- Na konci dochuťte náplň solí, pepřem, přidejte nakrájenou petrželku a promíchejte. Odložte stranou.
- Začněte s přípravou palačinek. Smíchejte všechny ingredience a odložte na 15 minut.
- Potřete pánev minimálním množstvím oleje, dobře ji zahřejte a poté snižte teplotu.
- Nalijte palačinky naběračkou a energicky je rozetřete po celé pánvi.
- Smažte krátkou dobu (asi 2 minuty), dokud se nezačnou dobře odlepovat, a poté je otočte na druhou stranu a smažte ještě asi 1-2 minuty.
- Zabalte náplň do teplých palačinek. Podávejte.