Zelí je tradiční jídlo české kuchyně. Výživná sekaná zabalená do zelných listů a podávaná s omáčkou je chutné a výživné jídlo. Trochu jsem změnila složení náplně a ukázalo se, že moje rodina dává přednost právě této verzi.
Zelné rolky lze plnit různými náplněmi, ale nejoblíbenější je mleté maso a rýže. Všechny ingredience se k sobě skvěle hodí a společně tvoří plnohodnotné obědové jídlo. Před nějakou dobou jsem trochu změnila složení zelí a ukázalo se, že to byl dobrý tah.
Jak připravit zelí na zelí?
Aby bylo možné ze zelí vytvořit zelí, je třeba ho správně připravit. Samozřejmě je třeba ji rozdělit na jednotlivé listy. Aby se to podařilo, je třeba vybrat dostatečně lehký hlávkový zelí s volně uspořádanými listy. Můžete zkusit je opatrně sundávat jeden po druhém a poté je spařit. Riziko poškození listů je však menší, pokudnejprve spaříte zelí a poté začnete sundávat listy z hlávky.
Jak spařit zelí? Klasicky se to dělá v hrnci. Z zelí se vyřízne jádro, vloží se do hrnce řezem dolů a zalije se vroucí vodou. Poté se vaří na mírném ohni, dokud vrchní vrstva listů nezměkne. Poté, co se kapusta vyndá z hrnce a ochladí, odstraní se z ní pružné listy a pevný hlávkový zelí se znovu vaří v horké vodě. Tato metoda je účinná, ale poměrně pracná. Proto jsem před nějakou dobou nahradila hrnec mikrovlnnou troubou a vše probíhá rychleji a efektivněji.
Do vyříznutého středu naliju trochu vody, zelí zabalím do potravinářské fólie nebo vložím do polyetylenového sáčku a pevně uzavřu. Poté ho zahřívám na maximální výkon po dobu 12-18 minut. Po vychladnutí se listy snadno odstraňují a změkčí až do středu.
Jak uvařit zelí s výraznou nádivkou?
Opařené jednotlivé listy zelí očistím nožem od ztluštění a jsou připraveny k plnění. Nyní je čas připravit nádivku. Tu, která si získala chuťové buňky mé rodiny, jsem připravila z mletého masa a ječmene. Má výraznější chuť než rýže, díky čemuž byly zelné rolky plné chuti. Připravila jsem je v tomatové omáčce, která jejich chuť ještě více podtrhla.
Recept: Zelné rolky s masem a krupou
Zelné rolky z kapusty, plněné pestrou, výživnou sekanou.
Ingredience
Na zelné rolky:
- 1 střední, lehký hlávkový bílý zelí
- 500 g mletého masa (vepřového a hovězího nebo vepřového)
- 150 g ječmene
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- bylinný pepř
- sůl, pepř
Na rajčatovou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 500 ml rajčatové passaty (nebo pyré)
- 1 sklenice vývaru nebo vody
- sůl, pepř, cukr
Způsob přípravy
Příprava zelí. Zelí omyjte, vykrojte jádro, nalijte dovnitř sklenici vody, vložte do polyetylenového sáčku a pevně uzavřete. Zahřívejte v mikrovlnné troubě asi 12 minut. Poté zchlaďte, slijte vodu a rozdělte zelí na jednotlivé listy. Nožem odřízněte silné žilky.
Příprava mletého masa. Opláchněte krupici, uvařte ji v osolené vroucí vodě a nechte vychladnout. Do mletého masa přidejte krupici opečenou na másle, nakrájenou cibuli a vejce. Mleté maso promíchejte, dochuťte bylinkami, černým pepřem a solí.
Příprava omáčky. V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm mouku. Přilijte vývar smíchaný s passatou a koncentrátem. Vařte na středním ohni, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte podle chuti.
Tvarování a dušení. Na každý list dejte porci mletého masa, ohněte boky a stočte do rolky. Dno hrnce vyložte nepoužitými listy. Na ně pevně položte rolky, zalijte omáčkou a přikryjte zelnými listy. Dušte pod pokličkou asi hodinu.
Jak dovařit a podávat zelné rolky?
Hotové zelné rolky lze vařit nebo zapékat. Někteří je předem osmaží na pánvi, ale já to nikdy nedělám. Prostě je položím do hrnce na vrstvu listů, zaliju rajčatovou omáčkou (můžete také použít vývar), přikryju listy a vařím na mírném ohni asi hodinu, dokud nezměknou. Pokud se rozhodnete zapečené zelné rolky, můžete je také polévat omáčkou nebo vývarem, ale není to nutné. Stačí je pak podávat s odděleně připravenou rajčatovou omáčkou.