Přeskočit na obsah

Pečené kuře v podmáslí – chutná jako Vancouver

Dominik Süss je mladý kulinářský génius. Z cesty do Vancouveru si přivezl domů speciální recept.

Ve svých 25 letech se Dominik Süss již stal jednou z vycházejících hvězd kulinářského umění. Na sociálních sítích každý den inspiruje více než 200 000 sledujících jednoduchými recepty, které mají vždy něco zvláštního.

Po absolvování kurzu kuchaře a číšníka pracoval v renomovaných podnicích.Nedávno vydal svou první kuchařku „Simply Savory & Sweet“ .

Název mluví sám za sebe: pro Dominika „syté“ neznamená automaticky vydatné, ale spíše připravené s duší, láskou a lehkostí. Jeho cíl je jasný: „Chci, aby mladí lidé, zejména ti nejmladší, znovu objevili radost z vaření. Není vždy nutné kupovat hotová jídla – domácí jídlo je chutnější, zdravější, levnější a opravdu zábavné.“

A každý, kdo vyzkouší jeden z jeho receptů, si hned všimne: přesně tak chutná vášeň.

Pečené kuře v podmáslí – chutná jako Vancouver

Smažené kuře v podmáslí

„Jak někteří z vás možná víte, půl roku jsem žil a pracoval ve Vancouveru. Šéfkuchař nejlepšího restaurace na kuřata ve městě mi podrobně vysvětlil recept. Pokud chcete, aby jídlo bylo typicky kanadské, na konci ho polejte javorovým sirupem,“ prozrazuje Dominik své kulinářské tajemství.

Ingredience (pro čtyři osoby)

  • 1,2 kg kuřete (stehna nebo holeně bez kostí)
  • 1 l oleje s vysokou teplotou smažení
  • Sůl

Na marinádu

  • 480 ml podmáslí
  • 140 ml slaného nálevu
  • 1 velké vejce
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
  • 1 čajová lžička soli

Na obalování

  • 180 g mouky
  • 80 g bramborového škrobu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 2 lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky soliPečené kuře v podmáslí – chutná jako Vancouver

Příprava

1. Naložte kuře : smíchejte všechny ingredience na marinádu ve velké míse. Vložte kuře do marinády a ujistěte se, že je každý kousek zcela pokrytý. Zakryjte potravinovou fólií a nechte marinovat v lednici 30 minut až 6 hodin.

2. Příprava : Připravte si plech s roštem na kuře. Rozehřejte olej ve velkém hrnci na 220 °C (teplota po přidání kuřete poklesne).

3. Obalte maso : ve velké míse smíchejte všechny ingredience na obalování. Přidejte 3 lžíce marinády z podmáslí a promíchejte prsty, až se vytvoří malé hrudky. Setřeste přebytečnou marinádu z kousků kuřete a obalte maso v obalovací směsi. Panečkujte pevně přitlačte, kousky kuřete energicky protřepejte a znovu je pevně přitlačte k panečku, aby se vyplnily všechny mezery. Znovu protřepejte a položte na rošt.

4. Smažení ve fritovací pánvi : vložte kousky kuřete po částech do horkého oleje a dávejte pozor, aby se nepřichytily ke dnu a neslepily se. Upravte teplotu tak, aby se teplota oleje udržovala na 165 °C. Smažte 5 minut, aniž by se kousky dotýkaly, poté je otočte a smažte dalších 4–5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Vložte na rošt, aby okapal přebytečný tuk, a ihned posypte solí. Pokud chcete, můžete je nechat v troubě při teplotě 160 °C (s konvekcí) po dobu 5 minut nebo je dopečte, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 74 °C.

Tip: Pečené kuře s chilli majonézou a zelným salátem se skvěle hodí ke dvěma burgerovým houskám, ale pokud dáváte přednost něčemu tradičnímu, podávejte ho s bramborovým salátem.