Přeskočit na obsah

Jezte, pokud máte mastnou játra a problémy s trávením. Lze zakoupit v každém dobrém obchodě se zeleninou.

Tato jedinečná zelenina chybí v jídelníčku mnoha Čechů. Jezte ji, pokud máte ztučnělou játra nebo problémy s trávením. Dělá s organismem skutečné zázraky a koupit ji můžete za pár korun v každém dobrém obchodě se zeleninou.

Zeleninou s úžasnými vlastnostmi, která byla zapomenuta a vytlačena, je černá řepa. Nezářivý hlíza skrývá v sobě sílu vitamínů, minerálů a aktivních látek, které nelze přehlédnout. Určitě ji zařaďte do svého denního jídelníčku. Můžete ji pěstovat na zahradě, pokud ji máte, nebo koupit v dobrém obchodě se zeleninou.

Černá řepa – zapomenutá zelenina

Černá řepa je zapomenutá zelenina, která je také známá pod názvem černá ředkev. Je příbuzná naší ředkvi a patří do čeledi brukvovitých. Přirozeně roste v Evropě a Asii.

Jezte, pokud máte mastnou játra a problémy s trávením. Lze zakoupit v každém dobrém obchodě se zeleninou.

Některým lidem černá řepa svým vzhledem připomíná brambory. Kořen je kulatý, pokrytý tmavou, téměř černou slupkou. Dužina je velmi tvrdá. Po rozkrojení má světlou, bílo-krémovou barvu. Charakteristickým rysem řepy jsou černé mramorové skvrny uprostřed.

Chuť černé řepy se přirovnává k chuti ředkvičky. Je však výjimečně charakteristická, ostřejší a výraznější.

Proč je černá řepa prospěšná?

Černá řepa obsahuje mnoho vitamínů A, C, D a vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), stejně jako minerály, jako je vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, draslík, fosfor. Je také bohatá na mastné kyseliny, jako je šťavelová, jablečná, malonová a erytronová, stejně jako na cenné fytosteriny a éterické oleje.

Toto složení dodává černé řepě protizánětlivé, antivirové a baktericidní vlastnosti. Proto je tato zelenina vynikajícím pomocníkem při nachlazení. Snižuje horečku, zánět horních cest dýchacích a dokonce i kašel. Pomáhá rychleji se uzdravit a posiluje imunitní systém.

Protizánětlivé vlastnosti černé řepy pomáhají zvládnout revmatický artritida. Výrazně snižuje revmatické bolesti. Snižuje otoky a ztuhlost kloubů.

Černá řepa je užitečná při problémech s játry. Používá se při hypofunkci orgánu a jeho zánětech. Zelenina a přípravky z ní vyrobené obnovují membránu jaterních buněk a jejich poškozený parenchym. Má detoxikační účinek a usnadňuje vylučování nahromaděných toxinů.

Jezte, pokud máte mastnou játra a problémy s trávením. Lze zakoupit v každém dobrém obchodě se zeleninou.

Konzumace černé řepy stimuluje vylučování žluči, což přispívá ke zlepšení trávení těžkých jídel. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Černá řepa tak může pomoci při léčbě tukové dystrofie jater.

Pozitivní účinek černé řepy bude patrný nejen zevnitř, ale i zvenčí. Pravidelná konzumace zpomalí procesy předčasného stárnutí a sníží množství vrásek, pigmentových skvrn a jizev. Kořenová zelenina taképečuje o vlasy a nehty, které jsou díky ní pevnější a lesklejší.

Jak jíst černou řepu?

Černou řepu je nejlepší jíst syrovou, protože pak má největší nutriční hodnotu. Můžete z ní připravit chutné saláty nebo ji přidat do salátů. Skvěle se hodí k česneku, mrkvi nebo řepě.

Černou řepu lze také tepelně upravovat. Kořenovou zeleninu lze úspěšně vařit, smažit nebo zapékat. Po uvaření lze řepu smíchat s vařenými bramborami a získat tak zajímavou variantu pyré. Pečená a smažená s přidanými bylinkami se stane vynikajícím doplňkem k rybím a masovým pokrmům.