Přeskočit na obsah

Je nutné mýt syrové maso? Vysvětlíme to jednou provždy

Mytí masa je téma, které vyvolává spory a protichůdné názory dietologů a kuchařů. Někteří maso umývají a ani o tom nepřemýšlejí, jiní filé z obalu rovnou hodí na pánev a další po umytí kuřete pečlivě čistí dřez a kuchyňské náčiní. Technolog výživy vyjadřuje svůj názor na tuto otázku.

Odborníci na bezpečnost potravin, včetně Světové zdravotnické organizace, nedoporučují maso mýt, protože se domnívají, že taková praxe může přinést více škody než užitku. Při neopatrném opláchnutí masa může dojít k šíření bakterií, kterých se tímto způsobem stejně nezbavíte.

Sanepid místo toho doporučuje zaměřit se na správnou tepelnou úpravu, která bakterie účinně ničí. Vaření, smažení nebo pečení při teplotě nad 70 stupňů Celsia je nejlepší způsob boje proti patogenům. Doporučení jsou však jedna věc a praxe druhá. Kdo nikdy neumyl filé nebo celé kuře předtím, než ho hodil do hrnce nebo na pánev, ať první hodí kamenem.

Je nutné mýt syrové maso? Vysvětlíme to jednou provždy

Doktor vyzývá k rozumu

V článku klade učitel, klinický dietolog a technolog výživy, doktor otázku:

„Co dělají lidé s prkénkem a nožem po nakrájení drůbežího masa, které nemyjí?

Koneckonců, i když maso nemyjete, musíte ho nějak nakrájet na kostky nebo na menší filety. Mnoho lidí odstraňuje kůži a sami filetují stehna. Pak na rukou, prkénku a noži také zůstávají bakterie. Stačí kontakt s pracovní deskou, blízkost jiných kuchyňských potřeb a katastrofa je zaručena.

Doktorka však vysvětluje, že maso nemyje proto, aby se zbavila bakterií, protože ty zahynou při následném tepelném zpracování, ale aby odstranila jiné nečistoty.

– Na drůbežím mase zakoupeném v obchodě mohou být různé blány, peří, drápy, cokoli. Jedná se pouze o fyzické nečistoty, které jsou například nepoživatelné, a voda nemá tolik smýt bakterie, protože to nedokáže, jako spíše smýt fyzické nečistoty z rukou, které se tohoto masa dotýkaly. Pro mě je nepřijatelné si uvědomit, že bych takové maso nemohla umýt,“ říká klidně a rozhodně.

K mytí masa používá skleněnou misku. Filety nemyje pod tekoucí vodou, která může rozstřikovat bakterie, ale nalévá vodu do misky a po umytí masa ji vylévá přímo do sifonu. Dbá také na správnou hygienu krájecího prkénka a nože. Pečlivě si myje ruce.

Je nutné mýt syrové maso? Vysvětlíme to jednou provždy

Pod příspěvkem se objevilo mnoho komentářů

Názory se samozřejmě lišily. Někteří tvrdě trvají na mytí masa a uvádějí, že stejně jako autorka příspěvku k mytí filé používají pouze skleněnou misku, někteří také krájejí na skleněné desce, kterou poté vloží do myčky nádobí. Nůž, mísa, dřez – vše je pečlivě umyté. Ale o tom, že by se kuře nemělo umývat, nemůže být ani řeč. Jiní maso neumývají, zejména pokud je balené – věří, že výrobce musel splnit všechny hygienické požadavky, jinak by maso nebylo povoleno k prodeji.