Přeskočit na obsah

Jak proměnit cukety ve zlatohnědé vafle

Tyto syté vafle s cuketami a čedarem se hodí jak k snídani, tak k svačině, když máte chuť na něco dobrého. Tady je recept.

Cukety bez konce? Čím častěji sklízíte, tím více nových květů a plodů rostlina dá. Těšíme se z letních cuket a dnes z nich připravujeme pikantní vafle. Hodí se k snídani, jako svačina a rychle se připravují.

Jednoduché a rychlé: vafle z cukety a čedaru

Vafle můžete jíst častěji. Ale musí být vždy sladké? Slané varianty jsou zajímavou alternativou k těm sladkým. Zelenina, která se obzvláště dobře hodí k přípravě vaflí, jsou cukety. A samozřejmě se nepoužívají samy, ale smíchají se s čedarem. To je činí obzvláště pikantními.

Pokud máte doma vaflovač, vytáhněte ho a pusťte se do pečení. Ale než se vaše kuchyně naplní lahodnou vůní, je třeba nakoupit a připravit se. Budete potřebovat čerstvé cukety, strouhaný čedar, mouku, prášek do pečiva, olivový olej, sůl a pepř. Podle chuti můžete do těsta přidat nasekané bylinky.

Jak proměnit cukety ve zlatohnědé vafle

Nejprve nastrouhejte cukety na jemném struhadle. Vše vyložte na čistou kuchyňskou utěrku a vymačkejte šťávu ze zeleniny. Poté smíchejte nastrouhané cukety s ostatními ingrediencemi a promíchejte vše do hladkého těsta. Poté zahřejte vaflovač a dobře ho potřete olejem, aby se vafle během pečení nelepily.

Vafle si vychutnejte s vaší oblíbenou omáčkou nebo s čerstvou zeleninou. Jsou také ideální k snídani, pokud ráno rádi jíte vydatně, jako svačinu nebo spolu se salátem jako lehký oběd.

Vafle s cuketou a čedarem

Kuchyňské potřeby

  • 1 vaflovač

Ingredience

  • 2 střední cukety, asi 400 g
  • 150 g strouhaného čedaru
  • 120 g pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce olivového oleje plus trochu více na vaflovač
  • Sůl a pepř podle chutiJak proměnit cukety ve zlatohnědé vafle

Příprava

  • Cukety nastrouhejte na jemném struhadle, nastrouhané cukety dejte na čistou kuchyňskou utěrku a dobře vymačkejte, aby se zbavily tekutiny.
  • Cukety dejte do mísy, přidejte nastrouhaný čedar, vejce, mouku, prášek do pečiva, olej, sůl a pepř a vše promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  • Předehřejte vaflovač a lehce ho potřete olejem.
  • Na horký vaflovač dejte po jedné lžíci těsta a pečte vafle asi 4-5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  • Podávejte vafle teplé, například s omáčkou.
Štítky: