Na tento dort nepotřebujete troubu: švestkový cheesecake je snadný na přípravu a vyžaduje pouze ledničku.
Nyní, když léto pomalu, ale jistě přechází v podzim, nastává čas švestek. Ať už jsou tmavě fialové, načervenalé nebo téměř modré – září na regálech supermarketů nebo na pultech trhů a lákají k přípravě lahodných pochoutek. Možná ještě neznáte kombinaci jako je švestkový cheesecake. V něm se šťavnaté ovoce kombinuje s krémovým sýrem a křupavými sušenkami. A co je nejlepší: k přípravě není třeba zapínat troubu.
Bez pečení, ale přesto oblíbený: švestkový cheesecake
V naší zemi se cheesecaky obvykle připravují z tvarohu a krupice a pečou se. Pro náš švestkový cheesecake se však vyplatí podívat se za oceán do Severní Ameriky a inspirovat se místním způsobem přípravy. V nich se hlavní pozornost věnuje smetanovému sýru, který doplňujeme zakysanou smetanou pro větší svěžest. Základ tvoří rozdrobené máslové sušenky smíchané s rozpuštěným máslem a malým množstvím skořice. Skvělá kombinace, ideální spojení léta a podzimu, navíc připravená bez trouby.
Příprava je také jednoduchá. Sušenky a máslo dejte do formy na dort a vložte do lednice. Na náplň rozšlehejte sýr s cukrem a vanilkou do krémové konzistence. Kromě toho namočte trochu želatiny a opatrně zahřejte smetanu. Rozpusťte v ní želatinu a nalijte směs do tvarohu. To zajistí dobrou konzistenci dortu bez vajec a pečení. Tuto vrstvu rozetřete na sušenky a znovu vložte do lednice, aby ztuhla.
Zatímco dort tuhne, můžete se věnovat vrstvě ze švestek. K tomu budete potřebovat čerstvé švestky, které nakrájejte na plátky a posypte malým množstvím cukru, aby změkly. Část švestek přendejte do hrnce, kde je vařte s přídavkem cukru do měkka. Rozmixujte hmotu a přidejte želatinu. Rozložte cukrové plátky švestek na ztuhlý dort a polijte sirupem. Nyní je třeba smetanový cheesecake znovu vložit do lednice, dokud vrchní vrstva neztuhne. Výsledek: pikantní, ovocný, krémový, křupavý – vše, co dobrý dort potřebuje.
Švestkový cheesecake
Ingredience
Na základ:
- 200 g máslových sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžička skořice
Na krém:
- 6 listů želatiny
- 500 g čerstvého sýra
- 200 g smetany
- 120 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na náplň:
- 400 g švestek
- 3 lžíce cukru
- 3 listy želatiny
Příprava 
- Sušenky rozdrobte, například v mrazicím sáčku pomocí válečku. Rozpusťte máslo, smíchejte ho se sušenkami a skořicí.
- Směs vložte do formy na pečení. Formu vložte do lednice na minimálně 30 minut.
- Želatinu na náplň namočte do studené vody.
- Smíchejte smetanový sýr, smetanu, cukr a vanilkový extrakt do krémové konzistence. Smetanu lehce zahřejte v malém hrnci, sundejte z ohně a rozpusťte v ní vymačkanou želatinu. Nalijte směs do smetanového sýra a důkladně promíchejte.
- Krém rovnoměrně rozetřete na sušenky a formu znovu vložte do lednice, dokud hmota neztuhne, což trvá asi 2 hodiny.
- Ke konci čekací doby připravte švestky. Umyjte je, odstraňte pecky a nakrájejte na tenké plátky. Posypte 1 lžící cukru a nechte chvíli odstát. Namočte 3 listy želatiny do studené vody.
- Polovinu švestek s zbývajícím cukrem zahřejte v malém hrnci, dokud nezměknou. Směs důkladně rozmixujte. Želatinu vymačkejte a rozpusťte v teplém švestkovém pyré. Nechte pyré trochu vychladnout.
- Rozložte zbývající kandované syrové švestkové plátky na ztuhlou smetanovou vrstvu cheesecaku. Nalijte švestkové pyré nahoru a uhlaďte. Vložte dort zpět do lednice, dokud ovocná vrstva neztuhne, minimálně na 2 hodiny nebo přes noc.