Přeskočit na obsah

Ideální nudlová polévka, neboli slezský vývar s nudlemi.

Ačkoli je polévka univerzálním pokrmem rozšířeným po celé České republice (i mimo ni), tato slezská polévka, známá jako nudelzupa, má zvláštní význam – je prvním chodem podávaným na svátečním stole, nedělní povinností a zkouškou kuchařského umění. Zde se nepřipravuje rychle a povrchně: vývar musí „mrkat“, to znamená bublat na mírném ohni, aby z masa a zeleniny vytáhl veškerou chuť.

Čirost a hloubka chuti jsou výsledkem jak výběru ingrediencí – několika druhů masa, osmažené cibule, kořenové zeleniny a povinného libečku – tak i trpělivosti, bez níž nelze dosáhnout skutečného efektu. Je to jednoduchá a zároveň složitá polévka, která je symbolem slezské pohostinnosti a kulinářské tradice.

Ideální nudlová polévka, neboli slezský vývar s nudlemi.

Slezský vývar

Ingredience:

  • 350 gramů hovězího špondu
  • krk z krůty
  • čtvrtina kachny
  • 4 mrkve
  • 1 malý kořen celeru
  • 1 kořen petržele
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • listy póru
  • zrnkový pepř
  • sůl
  • těstoviny
  • petržel

Způsob přípravy:

Maso opláchněte studenou vodou a vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a pomalu zahřívejte na mírném ohni; první pěnu seberte lžící. Cibuli očistěte, rozkrojte na polovinu a osmažte na ohni (nebo na suché pánvi), poté přidejte do hrnce spolu se zeleninou, listy pórku, libečkem a zrny pepře. Vývar vařte na velmi mírném ohni asi 3 hodiny – měl by jen lehce „bublat“. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto, dochuťte solí a pepřem. Těstoviny uvařte v osolené vodě a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Podávejte s těstovinami, kousky vařené mrkve a petrželkou.

Štítky: