Ačkoli je polévka univerzálním pokrmem rozšířeným po celé České republice (i mimo ni), tato slezská polévka, známá jako nudelzupa, má zvláštní význam – je prvním chodem podávaným na svátečním stole, nedělní povinností a zkouškou kuchařského umění. Zde se nepřipravuje rychle a povrchně: vývar musí „mrkat“, to znamená bublat na mírném ohni, aby z masa a zeleniny vytáhl veškerou chuť.
Čirost a hloubka chuti jsou výsledkem jak výběru ingrediencí – několika druhů masa, osmažené cibule, kořenové zeleniny a povinného libečku – tak i trpělivosti, bez níž nelze dosáhnout skutečného efektu. Je to jednoduchá a zároveň složitá polévka, která je symbolem slezské pohostinnosti a kulinářské tradice.
Slezský vývar
Ingredience:
- 350 gramů hovězího špondu
- krk z krůty
- čtvrtina kachny
- 4 mrkve
- 1 malý kořen celeru
- 1 kořen petržele
- 2 cibule
- 1 lžíce sušeného libečku
- listy póru
- zrnkový pepř
- sůl
- těstoviny
- petržel
Způsob přípravy:
Maso opláchněte studenou vodou a vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a pomalu zahřívejte na mírném ohni; první pěnu seberte lžící. Cibuli očistěte, rozkrojte na polovinu a osmažte na ohni (nebo na suché pánvi), poté přidejte do hrnce spolu se zeleninou, listy pórku, libečkem a zrny pepře. Vývar vařte na velmi mírném ohni asi 3 hodiny – měl by jen lehce „bublat“. Hotový vývar přeceďte přes jemné síto, dochuťte solí a pepřem. Těstoviny uvařte v osolené vodě a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Podávejte s těstovinami, kousky vařené mrkve a petrželkou.