Přeskočit na obsah

Děláme nakládané papriky ve sklenicích, jako za sovětských časů. Vytváříme 1:1 hit zimních zásob.

Děti ji nemají moc rády, protože je velmi kyselá a má velmi výraznou chuť. Dospělí však s radostí vyprazdňují sklenice s takovou paprikou. Zejména starší lidé, kteří si dobře pamatují staré chutě a cítí k nim nostalgii. Vyzkoušejte nakládané papriky podle receptu a objevte jejich možnosti v kuchyni. Hodí se nejen jako předkrm.

Na některé produkty je třeba „vyzrát“. Nakládané papriky jsou toho příkladem. V dětství jsem měla velmi ráda čerstvé a pečené papriky nebo papriky nakládané v oleji, ale neměla jsem ráda konzervované papriky.

Vše se změnilo, když jsem je po mnoha letech poprvé ochutnala v chutném salátu s jablkem a strouhaným sýrem a poté v pomazánce na sendviče. Ukázalo se, že mi tato chuť opravdu chutná. Stačilo ho jen umně kombinovat s přísadami.

Děláme nakládané papriky ve sklenicích, jako za sovětských časů. Vytváříme 1:1 hit zimních zásob.

Vyzkoušejte to a zavzpomínejte na chuť minulých let. Připravte si konzervovanou papriku na zimu . Je chutná sama o sobě i jako doplněk k jiným pokrmům. Pokud patříte k mladší generaci, určitě připravte o pár sklenic víc a darujte je svým rodičům. Určitě budou mít radost. Zvlášť pokud jste od nich kdysi dostávali sklenice s konzervami.

Recept na nakládané papriky ve sklenicích

Ingredience:

  • asi 2 kg červených paprik
  • 1,5 litru vody
  • 200 ml 10% lihového octa
  • 2 a půl lžíce soli
  • 8 lžic cukru
  • 10 hřebíčků
  • 2 lžičky světlé hořčice
  • 5 bobkových listů
  • olej (1 lžíce na každou sklenici)Děláme nakládané papriky ve sklenicích, jako za sovětských časů. Vytváříme 1:1 hit zimních zásob.

Způsob přípravy:

  1. Papriky umyjte, osušte a odstraňte semenná ložiska. Nakrájejte podélně na široké proužky a pevně je vložte do vyvařených sklenic.
  2. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte ostatní ingredience na marinádu (sůl, cukr, bobkové listy, hřebíček a hořčici). Když marináda začne vřít, vařte asi 1 minutu na mírném ohni.
  3. Nalijte horkou marinádu do sklenic s paprikou. Nahoru přidejte 1 lžíci oleje a pevně uzavřete víčkem.
  4. Pasterizujte: opatrně přeneste horké sklenice do hrnce vyloženého látkou, zalijte horkou vodou do úrovně 3/4, přiveďte k varu na mírném ohni a vařte pod pokličkou 15 minut od okamžiku varu. Vyjměte, položte na suchou látku dnem nahoru a nechte zcela vychladnout pod pokličkou.

S čím se konzervovaná paprika hodí?

Konzervovanou papriku můžete smíchat s tvarohem, dochutit a podávat jako snídani k sendvičům. Jednoduchý, ale originální nápad. Hodí se také k přípravě předkrmů na rodinnou oslavu – skvěle se hodí například k žlutému sýru a olivám na krátkých párátkách.

Hodí se také do zeleninového salátu a jako náplň do vařených vajec – smíchaná s tuňákem, žloutky nebo červenými fazolemi z konzervy. Můžete ji také nakrájet na jemnější kousky, přidat čerstvé bylinky (například petržel – ta se k tomu skvěle hodí), promíchat a podávat jako jednoduchý salát k chlebu.

Můžete ji také použít na sendviče s paštikou a trhaným masem, přidat do ragú a přidat do steaků a kotlet – jako ingredienci náplně, dovnitř, místo nakládané okurky.

Po odkapání marinády také obohatí omáčky k pečenému masu. Z ní lze také připravit domácí sladkokyselou omáčku k kuřeti s rýží. Stačí ji smíchat s rajčatovým pyré, dochutit a rozmixovat, a poté smíchat s předem upečeným ananasem a osmaženou cibulí.