Neodolatelná dvojice! S pomocí receptu na švestkový a hruškový džem si můžete připravit sladkou pastu, která vám připomene konec léta.
Nastal čas: je čas sklízet šťavnaté švestky a voňavé hrušky! Tyto dva druhy ovoce se k sobě skvěle hodí a lze je použít k přípravě lahodného džemu. Tak si v mžiku přinesete chuť pozdního léta přímo na svůj snídaňový stůl. Je to tak jednoduché!
Jednoduchý recept na švestkový a hruškový džem
Švestky a hrušky jsou skutečné poklady pozdního léta a podzimu. Švestky ohromují svou šťavnatou, sladkou chutí a lehkou kyselinkou – jsou ideální pro dodání marmeládě příjemné svěžesti. Hrušky zase okouzlují svou jemnou sladkostí, něžnou dužinou a lehce zrnitou, máslovou texturou. Vyvažují silnou vůni švestek a dodávají džemu nádherně vyváženou chuť. A teď se pojďme pustit do přípravy džemu.
K tomu budete potřebovat pouze čerstvé ovoce bez poškození, citronovou šťávu, cukr na zavařování a několik koření podle vašeho výběru. Začněte přípravou: oloupejte a vykrojte jádřince z hrušek, umyjte švestky a vykrojte jádřince. Nakrájejte ovoce na malé kousky, vložte je do velkého hrnce a vařte, dokud ovoce nezměkne a nezačne se rozpadat.
Nyní přidejte k ovoci kandovaný cukr, koření a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Vařte marmeládu na silném ohni několik minut. Poté zkontrolujte stupeň zhoustnutí: pokud směs zhoustne, je vaše švestková a hrušková marmeláda hotová.
Rozlijte horké džemy do sterilních sklenic a pevně je uzavřete víčky. Po vychladnutí je můžete skladovat a těšit se na zítřejší snídani. Ideální k čerstvému pečivu, jogurtu nebo jako sladká náplň do palačinek!
Jak vidíte, vaření marmelády je opravdu velmi jednoduché. A co je nejlepší: konzervujete nejen ovoce, ale i kousek pozdního léta. Pro nezapomenutelné chutné okamžiky na podzim a v zimě!
Nic nemůže překonat domácí marmeládu!
Švestkovo-hruškový džem
Ingredience
- 350 g hrušek
- 350 g švestek
- 250 g cukru 3:1
- 1 špetka mletého hřebíčku
- 1 špetka mletého kardamonu
- 1 špetka skořice
- 1/2 citronu
Příprava
- Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Poté umyjte a odstraňte pecky ze švestek a také je nakrájejte na kousky. Připravené ovoce vložte spolu s citronovou šťávou do velkého hrnce a zahřejte na středním ohni. Vařte ovoce a občas ho promíchejte, dokud nepustí šťávu a nezměkne.
- Když se ovoce rozpadne nebo změkne, přidejte zahušťovací cukr a koření.
- Důkladně promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nyní zvyšte teplotu, přiveďte směs k varu a vařte na silném ohni asi čtyři minuty. Přitom neustále míchejte, aby se nic nepřipálilo.
- Chcete-li zkontrolovat, zda je džem hotový, proveďte test zahuštění: nakapejte trochu horké směsi na studený talíř a podívejte se, zda ztuhne.
- Pokud máte raději hladkou konzistenci, můžete po uvaření džem rozmixovat. Pokud máte raději malé kousky ovoce, tento krok přeskočte.
- Nyní horký džem přelijte do sterilních sklenic a pevně je uzavřete. Po vychladnutí je váš švestkový a hruškový džem připraven k použití.