Přeskočit na obsah

Čas sklizně v bance: lahodné švestkové a hruškové džemy

Neodolatelná dvojice! S pomocí receptu na švestkový a hruškový džem si můžete připravit sladkou pastu, která vám připomene konec léta.

Nastal čas: je čas sklízet šťavnaté švestky a voňavé hrušky! Tyto dva druhy ovoce se k sobě skvěle hodí a lze je použít k přípravě lahodného džemu. Tak si v mžiku přinesete chuť pozdního léta přímo na svůj snídaňový stůl. Je to tak jednoduché!

Jednoduchý recept na švestkový a hruškový džem

Švestky a hrušky jsou skutečné poklady pozdního léta a podzimu. Švestky ohromují svou šťavnatou, sladkou chutí a lehkou kyselinkou – jsou ideální pro dodání marmeládě příjemné svěžesti. Hrušky zase okouzlují svou jemnou sladkostí, něžnou dužinou a lehce zrnitou, máslovou texturou. Vyvažují silnou vůni švestek a dodávají džemu nádherně vyváženou chuť. A teď se pojďme pustit do přípravy džemu.

Čas sklizně v bance: lahodné švestkové a hruškové džemy

K tomu budete potřebovat pouze čerstvé ovoce bez poškození, citronovou šťávu, cukr na zavařování a několik koření podle vašeho výběru. Začněte přípravou: oloupejte a vykrojte jádřince z hrušek, umyjte švestky a vykrojte jádřince. Nakrájejte ovoce na malé kousky, vložte je do velkého hrnce a vařte, dokud ovoce nezměkne a nezačne se rozpadat.

Nyní přidejte k ovoci kandovaný cukr, koření a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Vařte marmeládu na silném ohni několik minut. Poté zkontrolujte stupeň zhoustnutí: pokud směs zhoustne, je vaše švestková a hrušková marmeláda hotová.

Rozlijte horké džemy do sterilních sklenic a pevně je uzavřete víčky. Po vychladnutí je můžete skladovat a těšit se na zítřejší snídani. Ideální k čerstvému pečivu, jogurtu nebo jako sladká náplň do palačinek!

Jak vidíte, vaření marmelády je opravdu velmi jednoduché. A co je nejlepší: konzervujete nejen ovoce, ale i kousek pozdního léta. Pro nezapomenutelné chutné okamžiky na podzim a v zimě!

Nic nemůže překonat domácí marmeládu!

Švestkovo-hruškový džem

Ingredience

  • 350 g hrušek
  • 350 g švestek
  • 250 g cukru 3:1
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 špetka mletého kardamonu
  • 1 špetka skořice
  • 1/2 citronu

PřípravaČas sklizně v bance: lahodné švestkové a hruškové džemy

  • Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kostičky. Poté umyjte a odstraňte pecky ze švestek a také je nakrájejte na kousky. Připravené ovoce vložte spolu s citronovou šťávou do velkého hrnce a zahřejte na středním ohni. Vařte ovoce a občas ho promíchejte, dokud nepustí šťávu a nezměkne.
  • Když se ovoce rozpadne nebo změkne, přidejte zahušťovací cukr a koření.
  • Důkladně promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nyní zvyšte teplotu, přiveďte směs k varu a vařte na silném ohni asi čtyři minuty. Přitom neustále míchejte, aby se nic nepřipálilo.
  • Chcete-li zkontrolovat, zda je džem hotový, proveďte test zahuštění: nakapejte trochu horké směsi na studený talíř a podívejte se, zda ztuhne.
  • Pokud máte raději hladkou konzistenci, můžete po uvaření džem rozmixovat. Pokud máte raději malé kousky ovoce, tento krok přeskočte.
  • Nyní horký džem přelijte do sterilních sklenic a pevně je uzavřete. Po vychladnutí je váš švestkový a hruškový džem připraven k použití.