Přeskočit na obsah

Z těstovin a slaniny rychle připravím vydatné jídlo. Může konkurovat italské carbonara.

Těstovinová jídla jsou chutná, jednoduchá a rychlá na přípravu. Lze je uvařit z levných surovin a skvěle zasytí. Dnes vám ukážu, jak připravuji svou verzi italské carbonary. Vždy je chutná a voňavá.

Těstoviny s omáčkou carbonara jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů italské kuchyně. Potěší vás svou chutí, jednoduchostí a rychlostí přípravy. Kromě toho jsou velmi syté. Připravuji podobné jídlo, jen z trochu jiných ingrediencí, a je mimořádně aromatické. Celá rodina ho s chutí jí.

Z těstovin a slaniny rychle připravím vydatné jídlo. Může konkurovat italské carbonara.

Jak připravit italskou carbonaru?

Italská carbonara je sytá omáčka na těstoviny. Připravuje se ze tří ingrediencí. Jsou to: guanciale, tedy vepřová líčka, kterou lze nahradit pancettou (zralým vepřovým slaninou), vejce a sýr pecorino (tvrdý zralý sýr z ovčího mléka).

Guanciale nakrájíme na proužky nebo kostky a osmažíme na suché pánvi, dokud nebude křupavé a nevydá tuk. V misce rozšleháme žloutky a vejce s nastrouhaným sýrem pecorino a velkým množstvím čerstvě mletého pepře. K osmaženému guanciale přidáme scezenou pastu a vše promícháme, aby se pasta pokryla tukem. Sundáme pánev z ohně a přidáme vaječno-sýrovou směs. Vše energicky promícháme, aby vznikla krémová omáčka.

Moje verze italské carbonary

Italská carbonara je jednoduchá, ale je docela snadné, aby se vejce přidaná do omáčky příliš srazila a jídlo se proměnilo v míchaná vejce s těstovinami. Proto připravuji svou carbonaru tak, jak by se neměla připravovat, tedy se smetanou. Pak nehrozí takové nebezpečí a jídlo je krémové.

Místo guanciale používám uzený slaninu a osmažím ji s česnekem. Tyto dvě ingredience dodávají omáčce jedinečnou chuť. Nyní stačí vše dovařit se smetanou, dochutit solí a čerstvě mletým pepřem a smíchat s těstovinami. Jídlo je vynikající!

Recept: Těstoviny s omáčkou carbonara na smetaně

Těstoviny s omáčkou carbonara, připravené z uzeného slaniny, česneku a smetany.

Ingredience

  • 400 g těstovin, např. špagety, fuji
  • 150 g uzené slaniny
  • 2-3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany 30 %
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Z těstovin a slaniny rychle připravím vydatné jídlo. Může konkurovat italské carbonara.

Způsob přípravy

  1. Přípravné kroky. Těstoviny vysypte do velkého množství osolené vroucí vody. Vařte na středním ohni podle doporučení výrobce, dokud nezměknou, ale zůstanou mírně pružné. Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostky. Česnek protlačte lisem.
  2. Příprava omáčky. Zatímco se vaří těstoviny, připravte omáčku. Vložte slaninu na studenou pánev a zahřívejte, dokud se z ní nevypaří tuk a lehce nezhnědne. Přidejte česnek a vše společně osmažte. Nalijte smetanu, přidejte trochu soli a pepře a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Podávání. Těstoviny sceďte a přidejte k omáčce na pánvi. Energicky promíchejte, rozdělte na talíře a posypte čerstvě mletým pepřem.

Tip: Do horké omáčky můžete také přidat celé vejce, vše energicky promíchat a smíchat s těstovinami. Díky tomu bude omáčka hustší a krémovější.

Jak podávat těstoviny s vydatnou omáčkou?

Moji verzi těstovin s omáčkou carbonara obvykle posypávám dvěma přísadami. Jedná se o nasekanou čerstvou petrželku a strouhaný parmazán. Můžete také použít jiný sýr s dostatečně výraznou chutí. Jídlo je vhodné navíc posypat čerstvě mletým pepřem.