Pro mnoho lidí je pátek dnem, kdy na stole převládají bezmasá jídla. Velmi často volíme klasiku, tedy smaženou rybu, ale možností je mnohem více. Naše nabídka – rybí karbanátky zapečené s kapustou, tedy mimořádně zdravý, sytý a zároveň lahodně lehký oběd. Toto jídlo může zpestřit postní menu, ale také se skvěle hodí do zdravé, vyvážené stravy.
Obsah:
- Rybí karbanátky zapečené se zelím – seznam ingrediencí
- Rybí karbanátky zapečené se zelím – recept
Chcete si v pátek připravit bezmasý oběd, ale nechcete tradiční smaženou rybu? Skvělé, mám pro vás lepší návrh – vyzkoušejte lahodné rybí karbanátky pečené s kapustou. Je to syté a zároveň lehké jídlo.
Příprava tohoto jídla není složitá a výsledek je opravdu vynikající. Tyto karbanátky s chutí sní i děti.
Rybí karbanátky pečené s kapustou – seznam ingrediencí
Ingredience na karbanátky:
- 400 g filé z tresky,
- 200 g filé z halibuta,
- 1 cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 5 lžic strouhanky,
- 1 vejce,
- kůra z ½ citronu,
- 2 lžíce nasekaného kopru,
- sůl, pepř (podle chuti),
- rostlinný olej (na smažení).
Ostatní ingredience:
- ½ hlávky zelí,
- 1 cibule,
- 1 mrkev,
- ½ červené papriky,
- malý svazek kopru,
- 250 ml vývaru,
- ½ čajové lžičky sladké papriky,
- ½ čajové lžičky pálivé papriky,
- sůl, pepř (podle chuti).
Rybí karbanátky pečené s kapustou – recept
Nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji. Na konci smažení přidejte nasekaný česnek.
Rybí filé (spolu s cibulí a česnekem z pánve) rozemlejte v mlýnku na maso přes síto se středními oky.
Smíchejte rybí maso s strouhankou, vejcem, citronovou kůrou a koprem. Ručně promíchejte do homogenní hmoty. Dochuťte solí a pepřem.
Vlhkýma rukama vytvarujte z rybí hmoty malé karbanátky. Vložte je do lednice.
Nakrájejte zelí na jemné proužky. Cibuli nakrájejte na půlkroužky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostky. Z papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji také na malé kostky.
Cibuli osmažte na oleji. Až zesklovatí, přidejte do pánve mrkev a papriku. Smažte několik minut.
Přidejte do pánve nakrájené zelí. Zalijte vývarem. Přidejte koření – oba druhy pepře, papriku a sůl. Dusíme pod pokličkou několik minut. Smíchejte zeleninu s nakrájeným koprem.
Přendejte zeleninu do žáruvzdorné nádoby. Na zeleninu položte karbanátky. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.