Mrkvový koláč s máslovým krémem a ořechy je dezert, který si můžete dopřát každý den, ale také se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti.
Mrkvový dort je dort, který okouzluje svou vůní, chutí a vlhkou texturou. Nabízíme dort s lahodným krémem a vlašskými ořechy. Recept není složitý a příprava včetně pečení zabere méně než hodinu.
Jak připravit mrkvový dort s krémem?
Samotná příprava těsta je velmi jednoduchá: stačí smíchat samostatně tekuté a suché ingredience a poté je spojit. Náš mrkvový dort je ochucený vanilkou, pomerančovou kůrou a skořicí, ale pokud chcete, můžete přidat další ingredience a koření, například zázvor, muškátový oříšek, kakao nebo směs koření na perníčky. Tip: Do těsta můžete přidat třtinový cukr nebo ho smíchat napůl s bílým cukrem.
Krém je jednoduchý krém na bázi mírně slaného sýra typu „Philadelphia“, který se smíchá s cukrem a měkkým máslem. Pokud nemáte sýr „Philadelphia“, můžete použít mascarpone.
Tip: Vlašské ořechy je dobré opražit na suché pánvi. Díky tomu budou křupavější a voňavější.
Recept: Mrkvový dort s krémem
Chutný a voňavý dort.
Ingredience
- 1,5 šálku mouky
- 4 vejce
- 3/4 šálku rostlinného oleje
- 3 šálky nastrouhané mrkve (na hrubém struhadle)
- 1/3 šálku jablečného pyré
- 1 šálek cukru
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- kůra z jednoho pomeranče
- 2 čajové lžičky skořice
- špetka soli
na krém:
- 150 g měkkého másla
- 250 g sýra typu „Philadelphia“
- 150 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
navíc:
- 100 g vlašských ořechů na ozdobu
Způsob přípravy
- Příprava těsta. V jedné misce smíchejte suché ingredience: mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici, sůl. V druhé misce smíchejte vidličkou nebo špachtlí: vejce, máslo, jablečné pyré, cukr, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru. Smíchejte suché a tekuté ingredience: dobře promíchejte.
- Pečení těsta. Těsto přeneste do formy vyložené pečícím papírem. Pečte asi 30-40 minut při teplotě 175 stupňů.
- Příprava krému. Smíchejte ingredience na krém, dokud nevznikne vzdušná hmota.
- Zdobení těsta.Vychladlé těsto potřete krémem. Posypte nasekanými vlašskými ořechy. Umístěte na chladné místo.
Další varianty mrkvového těsta
Mrkvové těsto podle tohoto receptu lze podávat různými způsoby: klasická varianta je s krémem nahoře. Ale dort lze také proložit krémem: po upečení a vychladnutí ho rozdělte na dvě části a proložte vrstvou krému. Mrkvový dort lze také proložit švestkovým džemem nebo meruňkovým nebo pomerančovým džemem.
Dort lze připravit i bez krému. Můžete ho jednoduše posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čokoládovou polevou. Skvěle se sem hodí také skořicová poleva připravená z vody, moučkového cukru a skořice (stačí smíchat ingredience). Polevu lze také připravit na bázi pomerančové šťávy nebo do ní přidat pomerančovou kůru.