Není nic lepšího než klasická domácí rajčatová polévka, kterou milují dospělí i děti. A co ji podávat v úplně nové podobě, s jedinečnou přísadou? Tajemství spočívá v malém množství másla, které polévce dodává zvláštní konzistenci a hloubku chuti.
Tato rajčatová polévka nemá konkurenci – vše spočívá v jedinečné přísadě.
Obsah:
- Rajčatová polévka – královna českých polévek
- Rajčatová polévka s máslem
Pokud máte rádi rajčatovou polévku, určitě vyzkoušejte tento recept. Přidejte jednu ingredienci a vaše rajčatová polévka dosáhne nové úrovně chuti.
Rajčatová polévka – královna českých polévek
V České republice je těžké najít domácnost, kde se nevaří rajčatová polévka – je to bezpochyby skutečná klasika, kterou si spojujeme s dětstvím, rodinným obědem a teplem. Pro mnoho lidí je jednoduchá kuchyně stále tou nejlepší a umožňuje jim cítit se nejen sytí, ale i šťastní.
Chuť rajčatové polévky a přísady, které k ní přidáváme, se mohou lišit. Někteří ji vždy jedí s těstovinami, jiní si nedokážou představit jinou variantu než s rýží. Je to otázka osobních preferencí, ale nejdůležitější je jedinečná chuť vývaru.
Rajčatová polévka s máslem
Seznam ingrediencí:
- 1 ½ kg rajčat,
- 3 cibule šalotky,
- 3 stroužky česneku,
- ¼ kostky másla,
- 1 sklenice zeleninového vývaru,
- 1 lžíce medu,
- sůl,
- pepř,
- 1 lžíce studeného másla.
K podávání:
- čedar,
- máta.
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, snažte se ho nepřipálit. Mělo by se jen lehce napěnit. Na horký tuk dejte jemně nakrájenou šalotku. Smažte ji na mírném ohni, dokud nezměkne a nezesklovatí. Přidejte nakrájené stroužky česneku.
Promíchejte a ještě chvíli smažte. Přidejte oloupaná a na jemné kousky nakrájená rajčata. Vše společně osmažte, poté přidejte zeleninový vývar. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud rajčata zcela nezměknou.
Uvařenou polévku rozmixujte do hladka, poté ji protlačte přes husté síto, aby byla polévka sametová, bez pecek a slupek.
Přidejte podle chuti trochu medu, dochuťte solí a pepřem.
Na závěr přidejte lžíci studeného oleje a důkladně promíchejte.
Rozlijte do talířů. Nahoru můžete přidat trochu čedaru a ozdobit nasekanou mátou.