Sníte o dezertu, který potěší chutí i vzhledem a nevyžaduje dlouhé hodiny strávené v kuchyni? Andělský dort lze připravit za dvě čtvrtě hodiny. Zbytek za vás udělá lednička!
Nadýchaná, jemná směs smetany a sýra a kokosová hmota vytvářejí dort, který potěší svou chutí a lehkostí. Andělský dort je ideální dezert na každý den i pro zvláštní příležitosti.
Jak připravit andělský dort?
Příprava andělského dortu zabere málo času a nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti. Základem dezertu je hmota s kokosovými vločkami, kterou lze natřít na základ z sušenek nebo piškotů (níže uvedený recept nezohledňuje základ). Kokosovou hmotu pokryjte jemnou hmotou z mascarpone, smetany, bílé čokolády (čokoláda činí hmotu stabilní) a vanilky. Sýrovou a smetanovou hmotu lze také stabilizovat želatinou (2 čajové lžičky). Do hmoty s želatinou je třeba přidat cukr, med nebo jiné sladidlo podle chuti.
Tip: smetana s obsahem tuku 36 %, která má hustou konzistenci, nevyžaduje dlouhé chlazení. Obvykle také nepůsobí problémy při šlehání – rychle nabývají na objemu. Pokud chcete použít smetanu 30 %, doporučuji ji chladit po dobu 12 hodin a šlehat v dobře vychlazeném nádobí. Místo sýra mascarpone můžete použít smetanový sýr, ricottu nebo tvaroh na cheesecake v kelímku.
Recept: Andělský dort
Sametový dezert s výraznou kokosovou a vanilkovou chutí, která je vyvážena mírně kyselým, šťavnatým akcentem borůvek.
Ingredience
Na kokosovou hmotu:
- 2 šálky kokosové strouhanky
- 125 ml horkého mléka
- 125 ml hustého kokosového mléka
- 150 g sýra mascarpone
- 1-2 lžíce cukru
Na sýrovou a smetanovou hmotu:
- 400 g sýra mascarpone
- 250 ml smetany 36 %
- 80 g rozpuštěné bílé čokolády
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 100 g borůvek
Způsob přípravy
- Příprava kokosové hmoty.Kokosové vločky vložte do hrnce, zalijte horkým mlékem, přidejte cukr a vařte, dokud nevznikne hustá hmota. Nechte kokosovou hmotu vychladnout. Studenou kokosovou hmotu smíchejte s hustým kokosovým mlékem a sýrem mascarpone. Sýr mascarpone po vychladnutí hmotu stabilizuje.
- Příprava sýrové a smetanové hmoty. Ve velké míse vyšlehejte smetanu. Přidejte vanilkový extrakt a postupně přidávejte mascarpone. Když hmota zhoustne, přidejte rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Příprava. Formu na dort o průměru 22–24 cm vyložte potravinářskou fólií. Přidejte kokosovou hmotu a vytvořte kopec o průměru o 2 cm menším, než je forma na dort. Na kokosovou hmotu naneste sýrovou a smetanovou hmotu. Povrch uhlaďte lžící.
- Chlazení. Formu zakryjte a dort vložte na 4 hodiny do lednice.
Jak podávat andělský dort?
Andělský dort se podává dobře vychlazený. Před podáváním ozdobte dezert umytými a osušenými borůvkami. Efektní dort můžete také ozdobit jinými druhy ovoce, například malinami, jahodami, ostružinami, rybízem, lesními plody, nakrájeným mangem, hroznovým vínem nebo granátovými jablky. Andělský dort chutná skvěle i bez přidání ovoce, například posypaný kokosovou strouhankou, přírodním kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Andělský dort s bílkovinovou pěnou
Pokud chcete, aby byl andělský dort bez pečení ještě nadýchanější, přidejte do sýrové a smetanové hmoty 4 velké vaječné bílky vyšlehané do husté pěny. V tomto případě doporučuji nahradit bílou čokoládu želatinou nebo přidat do hmoty z tvarohu a smetany vychlazené průhledné želé/jiné želé (1 sáček želé rozpusťte ve 250 ml vroucí vody). Bílkovinový krém je třeba opatrně vmíchat do smíchaných ingrediencí.