Toto není obyčejný mrkvový dort. Tento dort překvapí svým tvarem a chutí. Vypadá a chutná jako z nejlepší kavárny.
Mrkvový koláč se nespojuje s tenkým korpusem. Tento koláč svým tvarem spíše připomíná brownie: je plochý a nejlépe se peče na velkém plochém plechu. Je to koláč ve stylu klasického blondie, jen s mrkví a ořechy. A my k němu ještě přidáme smetanový krém a čokoládu.
Jak připravit mrkvový dort se smetanou a čokoládou?
Je to velmi jednoduché těsto, ale k jeho přípravě budete potřebovat mixér nebo kuchyňský robot. Je třeba vyšlehat do vzdušné hmoty měkké máslo (ingredience předem vyjměte z ledničky) s cukrem a poté s vejci. Hmota by měla být vzdušná a cukr by se měl rozpustit. Poté můžete přidat ostatní ingredience.
Těsto je nejlepší péct ve formě vyložené pečícím papírem nebo potřenou malým množstvím másla. Zatímco se těsto peče, můžete připravit krém: k tomu stačí jednoduše smíchat ingredience. Krém by měl být lehký a nadýchaný, připravuje se také na bázi měkkého másla, ale poté, co dáte těsto do lednice, aby vychladlo, krém zhoustne a mírně ztuhne.
Zdobení čokoládou je lepší nechat na samý konec, až těsto (a především krém) dobře vychladne. Pak čokoláda rychle ztuhne. Můžete použít tabulku hořké čokolády nebo hotové čokoládové polevy, které se rozpustí ve vodní lázni.
Recept: Mrkvový dort s krémem a čokoládou
Chutný dort s kořeněnou příchutí.
Ingredience
na těsto:
- 175 g mouky
- 115 g měkkého másla
- 350 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 125 g jemně nastrouhané mrkve
- 70 g vlašských ořechů
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička skořice
na krém:
- 150 g měkkého másla
- 250 g sýra mascarpone
- 150 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
navíc:
- 90 g hořké čokolády
Způsob přípravy
- Příprava těsta. Smíchejte máslo a cukr, dokud nevznikne světlá a vzdušná hmota. Přidejte vanilkový extrakt, vejce a šlehejte, dokud se ingredience nespojí. Do vzniklé hmoty přidejte mouku s skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Pečlivě promíchejte. Přidejte nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Promíchejte, přeneste do formy vyložené papírem a pečte asi 40 minut při teplotě 165 stupňů.
- Příprava krému. Smíchejte ingredience na krém, dokud nevznikne vzdušná hmota.
- Spojení těsta a krému. Na dobře vychlazené těsto naneste krém a vložte do lednice. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a ozdobte jí dobře vychlazené těsto.
Jak podávat mrkvový dort s krémem a čokoládou?
Tento dort je jako stvořený k kávě: doporučujeme ho zejména v nejjednodušší verzi, tedy s šálkem dobré černé kávy. Můžete jej podávat také s čajem.
Hotový dort chutná skvěle a vypadá krásně, když je ozdobený čerstvým ovocem. Může to být například maliny, jahody, rybíz nebo borůvky. Dodají mu svěžest, barvu a trochu vyváží sladkost samotného dortu a krému.