Druhá nejoblíbenější ryba v České republice se skvěle hodí k slaným, kyselým a sladkým chutím asijské kuchyně. Jednoduchý recept pro případ, že nemáte moc času.
Losos se sojovou omáčkou, medem a citronem: další večeře v pracovní den za 15 minut.
Od tvůrců Lososa s citronem, večeře v pracovní den za 15 minut, představujeme Lososa se sojovou omáčkou, medem a citronem, další večeře v pracovní den za 15 minut, vzrušující pokračování našeho hledání rychlých receptů s druhou nejoblíbenější rybou v Česku po heku. Ti, kteří nesnáší máslo, si mohou oddechnout: na rozdíl od první části není démonické – pro ně – mléčné máslo přítomno v novém receptu, který se více přiklání k asijské kuchyni a obaluje lososa slanými, kyselými a sladkými aroma.
Zůstává jednoduchost a úspora zdrojů: k přípravě tohoto receptu budete potřebovat jen něco víc než pánev, a pokud se dobře zorganizujete a máte určité kuchařské dovednosti, můžete ho připravit za čtvrt hodiny. V kombinaci s jednoduchou bílou rýží, vařenou nebo smaženou zeleninou nebo salátem získáte plnohodnotnou večeři, která bude téměř stejně dobrá jak s čerstvým, tak s mraženým lososem. Pokud chcete vidět, jak se to dělá, podívejte se na video výše.
Ingredience
Pro 4 osoby
- 800 g filé z lososa
- 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe s nízkým obsahem soli)
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 prst čerstvého zázvoru nebo 1 čajová lžička prášku (podle chuti)
- Slunečnicový nebo olivový olej
- Nakrájená cibule, petržel nebo koriandr (podle chuti)
- Sezam (podle chuti)
- Černý pepř
- Sůl
Návod
1. Rybu lehce osolte a opepřete a nechte chvíli odležet. Je důležité rybu nepřesolit.
Tip
Pokud nemáte sójovou omáčku s nízkým obsahem soli, rybu raději nesolte.
2. V misce smíchejte sójovou omáčku, med, citronovou nebo limetkovou šťávu, lžíci jemného olivového oleje (můžete použít i slunečnicový), nastrouhaný česnek a podle chuti nastrouhaný čerstvý zázvor nebo zázvorový prášek.
3. Filety z lososa lehce osušte, potřete je malým množstvím oleje a osmažte z obou stran na dobře rozpálené pánvi.
4. Když filety zezlátnou, přeneste je na talíř.
5. Snižte teplotu, nechte pánev trochu vychladnout a přidejte omáčku. Jakmile začne bublat a hustnout, vraťte lososa na pánev a dobře ho omáčkou potřete.
6. Podávejte s trochou sezamu a nakrájenou cibulí, petrželkou nebo koriandrem, pokud chcete.