Tajemství tohoto salátu spočívá v mimořádně aromatické zálivce, přičemž základ tvoří těstoviny, tuňák a zdravá zelenina. Vše se připravuje velmi rychle.
Kombinace těstovin a tuňáka z konzervy je, dá se říci, klasikou rychlé a jednoduché kuchyně. Náš salát je přesně takový, ale když ho ochutnáte, pochopíte, že je jedinečný: plný chuti, výrazný, sytý a prostě návykový. Jeho příprava vám nezabere více než čtvrt hodiny.
Jak připravit salát s těstovinami a tuňákem?
Do salátu můžete použít jakékoli vařené těstoviny (salát je skvělý způsob, jak zužitkovat těstoviny, které zbyly po obědě). Nejvhodnější jsou spirálky, trubičky, mašličky nebo lokočky. Může se jednat o běžné těstoviny, ale také celozrnné nebo bezlepkové.
Celé tajemství tohoto těstovinového salátu spočívá v tom, že jako zálivku použijete olej, ve kterém je tuňák (nejvhodnější je tuňák v olivovém oleji). Do oleje přidáme citronovou šťávu, jemně nakrájenou cibuli a česnek prolisovaný přes lis. Poté už stačí jen smíchat všechny ingredience. Barvu a chuť salátu dodávají zelenina: žlutá paprika, červená rajčata a zelené listy špenátu.
Recept: Těstovinový salát s tuňákem
Jednoduchý a chutný salát.
Ingredience
- 3 sklenice vařených těstovin fujine
- 1 plechovka tuňáka v oleji
- 10 koktejlových rajčat
- 1 žlutá paprika
- 2 sklenice čerstvých listů špenátu
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule šalotka
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
Způsob přípravy
- Příprava ingrediencí. Nakrájejte cibuli, prolisujte česnek. Smíchejte s částí oleje z konzervy s tuňákem a citronovou šťávou. Nakrájejte rajčata a papriku.
- Příprava salátu. Těstoviny důkladně promíchejte s dresinkem na bázi oleje z konzervy. Přidejte tuňáka, špenát, nakrájenou zeleninu, dochuťte solí, pepřem a opatrně promíchejte.
Hotový salát můžete navíc posypat strouhaným parmazánem nebo ořechy, které jste opražili na suché pánvi.
Další nápady na salát s tuňákem
Salát s tuňákem je nápad na rychlé a syté jídlo. Nemusí to být jen salát s těstovinami: podle našeho receptu můžete připravit také salát s rýží: stačí nahradit těstoviny uvařenou rýží (můžete použít i rýži, která zbyla po přípravě jiných jídel).
Do salátu můžete přidat i další zeleninu. Hodí se zejména čerstvá okurka, feferonky, celer, fazole z konzervy, rukola a také čerstvá zelenina: jemně nakrájený kopr, petržel nebo česnek. Dodají salátu svěžest.