Přeskočit na obsah

Takovou mizérii připravovala moje babička. Já také přidávám k okurkám nejen smetanu.

Mizérie se smetanou a petrželkou.

Jednoduchá příloha k obědu může skrývat vzpomínky na dětství. Takovou mizérii připravovala babička a já pokračuji v této tradici ve své kuchyni.

Mizeria byla vždy povinnou součástí letního stolu u mé babičky. Právě ona mi ukázala, že stačí několik jednoduchých ingrediencí, aby se vytvořilo něco výjimečného. Okurky nakrájela na tenké plátky a nechala slupku, díky čemuž byly výraznější. Vždy přidávala velkorysé množství petržele, protože podle ní právě ta dodávala pokrmu svěžest a charakter. Ale to, co tento pokrm povýšilo na vyšší úroveň, byla kombinace sladkosti a kyselosti.

Takovou mizérii připravovala moje babička. Já také přidávám k okurkám nejen smetanu.

Jak připravit mizérii, která se liší od všech ostatních?

Nejlepší je vybrat mladé okurky s tenkou slupkou a malými semínky. Pokud jsou okurky zralejší, je dobré je lehce osolit a slít přebytečnou šťávu, aby se smetanová omáčka nezředila.

Smetanu můžete nahradit řeckým jogurtem, pokud chcete lehčí verzi. K jako sladidlo místo bílého cukru se hodí med nebo třtinový cukr. Kyselost můžete zvýšit jablečným octem nebo bílým vínem, pokud nemáte citron. Pro obohacení chuti přidejte špetku citronového pepře nebo kopru vedle petržele.

Recept: Okurkový salát se smetanou a petrželkou

Jednoduchá kombinace okurek a smetany s přísadami. Ideální k obědu a nejen k němu.

Ingredience

  • 4 okurky
  • 200 g smetany 18 %
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti

Takovou mizérii připravovala moje babička. Já také přidávám k okurkám nejen smetanu.

Způsob přípravy

Příprava okurek. Okurky umyjte, nakrájejte na kolečka a dejte do mísy.

Smetanová omáčka. V samostatné nádobě smíchejte smetanu, cukr, citronovou šťávu, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.

Smíchání ingrediencí. Přidejte omáčku k okurkám, posypte petrželkou a vše promíchejte. Podávejte ihned.

S čím podávat takovou mizérii?

Mizérie chutná nejlépe jako čerstvý, chladivý kontrast k obědovým pokrmům. Můžete ji podávat v několika klasických a osvědčených kombinacích. Předpokládejme, že základem bude brambor v jakékoli variantě. Poté přidejte mizérii podle tohoto receptu a na závěr něco z tohoto seznamu:

  • Vepřová kotleta nebo mleté maso – šťavnaté maso se skvěle hodí k mírně kyselé a smetanové omáčce. Podívejte se na tento recept na vepřovou kotletu v neobvyklém obalu.
  • Smažená nebo pečená ryba – jemná treska nebo pstruh získají svěžest díky okurkám a petrželi.
  • Smažené maso – krk, kuře nebo klobása budou lehčí, pokud je podáte s mizerií. Připravte si tento krk na plátky a všichni vás budou žádat o recept.
  • Žebírka ve vlastním šťávě – tučné a syté maso lze vyvážit lehkým, osvěžujícím salátem.