Sušenky Amaretti, neboli makarony, jsou tradiční italská pochoutka. Tyto mandlové sladkosti se vyznačují mimořádně příjemnou vůní, kterou vděčí likéru Amaretto. Skvěle se hodí jako doplněk k zmrzlinovým dezertům. Jsou nepostradatelnou pochoutkou k hořké kávě. Pokud chcete, aby byly uvnitř měkké, pečte je maximálně 15 minut. Pokud máte raději křupavější sušenky, prodlužte dobu pečení o několik minut.
Ingredience
- 200 g blanšírovaných mandlí
- 2 bílky (z vajec velikosti L)
- 150 g moučkového cukru
- 20 ml likéru Amaretto
Postup
1 Mandle rozmixujte v mixéru na jemný prášek.
2 Smíchejte mandle s prosátým moučkovým cukrem.
3 Vejce rozšlehejte do tuhého pěnového krému. Opatrně do něj přidejte mandle s cukrem.
4 Do mandlové hmoty přidejte likér Amaretto.
5 Plech vyložte papírem na pečení. Mandlovou hmotu přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Hmotu vytlačujte na plech a tvořte malé kulaté sušenky (o průměru asi 2 cm). Vyčnívající vrcholy uhlaďte lžící nebo špičkou prstu. Mezi sušenkami nechte mezery – během pečení se zvětší.
6 Vložte plech do trouby předehřáté na 170 °C. Pokud používáte horkovzdušnou troubu (díky ní je snazší dosáhnout charakteristické popraskané povrchu sušenek), předehřejte troubu na 160 °C. Pečte asi 15 minut, dokud sušenky nezískají zlatohnědou barvu.