Nadýchané palačinky s jablky – může v této oblasti ještě někoho něco překvapit? Ano, přísady do těsta. Kromě skořice přidejte do těsta něco, co se dobře hodí k jablkům a těstu. S touto přísadou budou palačinky hutnější – bez přidání velkého množství mouky a rizika, že palačinky budou tvrdé nebo suché. Naopak, budou příjemně vlhké.
V tomto článku:
- Lívance s jablky, které se liší od těch běžných
- Recept na nadýchané lívance s jablky a arašídovým máslem
- Jak podávat jablečné lívance s arašídovým máslem?
Lívance s jablky jsou banální pokrm jak z hlediska přípravy, tak i podzimního menu, ale jak jsou chutné! Nikdo nebude krčit nos, když uslyší, že jsou dnes k obědu nebo svačině. Nejlepší jsou posypané moučkovým cukrem, ale to není jediné, co k nim můžete přidat. Překvapte své blízké dalším zajímavým doplňkem – po prvním soustu bude vše jasné, protože vypadají úplně jako klasické.
Lívance s jablky, ne jako obvykle
Kromě nastrouhaného jablka přidáme do těsta na lívance tvaroh a 1 lžíci arašídového másla – hladkého nebo s kousky ořechů, jak vám více chutná. Jablka a ořechy jsou stejně úspěšná kombinace jako jablka a skořice. Pokud máte arašídové máslo, můžete ho také použít. Nejlepší je, aby bylo 100% – s čistým složením, bez přísad. „Máslo“ z mandlí, pistácií nebo vlašských ořechů je také vhodné.
Ingredience (na 7 velkých palačinek nebo 14 malých palačinek):
- 80 g pšeničné mouky (8 polévkových lžic)
- 200 g tvarohu
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce arašídového másla
- 1 jablko (doporučuji odrůdu Ligol, Delikates nebo Antonovka)
- 1 malé balení (16 g) vanilkového cukru
- 1 čajová lžička s vrcholem skořice
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Navíc: olej nebo máslo na smažení.
Způsob přípravy:
- Jablko umyjte a oloupejte. Nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Nastrouhané jablko přendejte do mísy, přidejte vejce, tvaroh, arašídové máslo, vanilkový cukr a skořici.
- Míchejte metličkou nebo lžící, dokud nevznikne homogenní hmota.
- Za stálého míchání prosejte do středu mouku s práškem do pečiva – míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Rozpalte tuk na pánvi a na rozpálený tuk dejte 1–2 lžíce těsta, lehce je zploštěte.
- Smažte na středním ohni asi 3 minuty, dokud nejsou zlaté z obou stran (menší palačinky budou potřebovat o něco méně času).
Jak podávat jablečné palačinky s arašídovým máslem?
K palačinkám s jablky a arašídovým máslem se skvěle hodí med, ale nejen ten. Med můžete navíc dochutit kořením na zázvorové sušenky (stačí smíchat jedno s druhým a palačinky polévat). Pokud chcete, aby bylo jídlo ještě sladší, místo medu použijte fíkový sirup. Ten se také dobře hodí. Máte javorový sirup? Ten se k těmto palačinkám také dobře hodí.
Pokud dáváte přednost lehčí variantě, podávejte palačinky s jogurtem nebo hustým přírodním skyr. Bez ohledu na přísady budou palačinky z pánve syté a výživné. Stačí 2-3 kusy, abyste se nasytili.