Přeskočit na obsah

Připravuji nadýchané palačinky s jablky podle svého receptu. Lžíce této delikatesy z plechovky umocňuje chuť na maximum.

Nadýchané palačinky s jablky – může v této oblasti ještě někoho něco překvapit? Ano, přísady do těsta. Kromě skořice přidejte do těsta něco, co se dobře hodí k jablkům a těstu. S touto přísadou budou palačinky hutnější – bez přidání velkého množství mouky a rizika, že palačinky budou tvrdé nebo suché. Naopak, budou příjemně vlhké.

Připravuji nadýchané palačinky s jablky podle svého receptu. Lžíce této delikatesy z plechovky umocňuje chuť na maximum.

V tomto článku:

  1. Lívance s jablky, které se liší od těch běžných
  2. Recept na nadýchané lívance s jablky a arašídovým máslem
  3. Jak podávat jablečné lívance s arašídovým máslem?

Lívance s jablky jsou banální pokrm jak z hlediska přípravy, tak i podzimního menu, ale jak jsou chutné! Nikdo nebude krčit nos, když uslyší, že jsou dnes k obědu nebo svačině. Nejlepší jsou posypané moučkovým cukrem, ale to není jediné, co k nim můžete přidat. Překvapte své blízké dalším zajímavým doplňkem – po prvním soustu bude vše jasné, protože vypadají úplně jako klasické.

Lívance s jablky, ne jako obvykle

Kromě nastrouhaného jablka přidáme do těsta na lívance tvaroh a 1 lžíci arašídového másla – hladkého nebo s kousky ořechů, jak vám více chutná. Jablka a ořechy jsou stejně úspěšná kombinace jako jablka a skořice. Pokud máte arašídové máslo, můžete ho také použít. Nejlepší je, aby bylo 100% – s čistým složením, bez přísad. „Máslo“ z mandlí, pistácií nebo vlašských ořechů je také vhodné.

Ingredience (na 7 velkých palačinek nebo 14 malých palačinek):

  • 80 g pšeničné mouky (8 polévkových lžic)
  • 200 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce arašídového másla
  • 1 jablko (doporučuji odrůdu Ligol, Delikates nebo Antonovka)
  • 1 malé balení (16 g) vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička s vrcholem skořice
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Navíc: olej nebo máslo na smažení.

Připravuji nadýchané palačinky s jablky podle svého receptu. Lžíce této delikatesy z plechovky umocňuje chuť na maximum.

Způsob přípravy:

  1. Jablko umyjte a oloupejte. Nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhané jablko přendejte do mísy, přidejte vejce, tvaroh, arašídové máslo, vanilkový cukr a skořici.
  3. Míchejte metličkou nebo lžící, dokud nevznikne homogenní hmota.
  4. Za stálého míchání prosejte do středu mouku s práškem do pečiva – míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  5. Rozpalte tuk na pánvi a na rozpálený tuk dejte 1–2 lžíce těsta, lehce je zploštěte.
  6. Smažte na středním ohni asi 3 minuty, dokud nejsou zlaté z obou stran (menší palačinky budou potřebovat o něco méně času).

Jak podávat jablečné palačinky s arašídovým máslem?

K palačinkám s jablky a arašídovým máslem se skvěle hodí med, ale nejen ten. Med můžete navíc dochutit kořením na zázvorové sušenky (stačí smíchat jedno s druhým a palačinky polévat). Pokud chcete, aby bylo jídlo ještě sladší, místo medu použijte fíkový sirup. Ten se také dobře hodí. Máte javorový sirup? Ten se k těmto palačinkám také dobře hodí.

Pokud dáváte přednost lehčí variantě, podávejte palačinky s jogurtem nebo hustým přírodním skyr. Bez ohledu na přísady budou palačinky z pánve syté a výživné. Stačí 2-3 kusy, abyste se nasytili.