Přeskočit na obsah

Nepřidávám běžnou mouku. Palačinky jsou tak chutnější a zdravější

Palačinky patří mezi jídla, která mají rádi všichni bez ohledu na věk. Ačkoli tradiční verze z bílé pšeničné mouky je velmi chutná, někdy stojí za to vyzkoušet něco nového, co vás nejen překvapí svou chutí, ale bude i zdravější alternativou.

Palačinky z pohankové mouky se skvěle hodí k slaným pokrmům.

Nepřidávám běžnou mouku. Palačinky jsou tak chutnější a zdravější

Palačinky z pohankové mouky se stále častěji objevují v restauracích a domácích jídelníčcích. Mají jedinečnou chuť s lehkou ořechovou příchutí, která je sama o sobě okouzlující. Hnědá mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro stravu lidí, kteří musí denně vyhýbat se lepku. Kromě toho je zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů, jako je hořčík, železo a zinek. Díky tomu jsou hnědé palačinky mnohem sytější než tradiční a dodávají tělu cenné živiny.

Buchty z pohankové mouky

Buchty z pohankové mouky jsou velmi univerzální. Jejich charakteristická chuť se skvěle hodí jak k sladkým, tak i slaným náplním. V sladké variantě je můžete podávat s oblíbeným džemem, čerstvým ovocem, čokoládovým krémem, medem nebo javorovým sirupem. V slané variantě se skvěle hodí k sýrům, uzeninám, uzenému lososu, špenátu a dokonce i k ragú. Nikdy neomrzí, můžete experimentovat a hledat nové chutné kombinace.

Ingredience:

  • 1 šálek pohankové mouky,
  • 1 šálek mléka (může být rostlinné),
  • půl šálku vody,
  • 1 vejce,
  • špetka soli,
  • 1 lžíce oleje na těsto,
  • olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Ve velké míse smíchejte pohankovou mouku se solí.
  2. V samostatné míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a vodu a poté důkladně promíchejte.
  3. Postupně nalijte tekuté ingredience do suchých a neustále míchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky.
  4. Přidejte lžíci oleje a znovu promíchejte.
  5. Nechte těsto 15-20 minut odležet, aby mouka nabobtnala. Díky tomu budou palačinky pružnější.
  6. Rozpalte pánev a nalijte na ni trochu oleje. Smažte palačinky na středním ohni z obou stran, dokud nezhnědnou.

Hreškové palačinky jsou obzvláště chutné s tvarohem nebo smetanovým sýrem a uzeným lososem, posypané čerstvým koprem. Jako sladká příloha se k nim ideálně hodí smažená jablka s skořicí nebo švestková marmeláda. Dobrou chuť!

Nepřidávám běžnou mouku. Palačinky jsou tak chutnější a zdravější

Palačinky z pohankové krupice

Alternativou k těmto palačinkám jsou palačinky z pohankové krupice. Stačí krupici namočit na 24 hodin do vody a poté ji smíchat s vodou a špetkou soli. Takto připravené těsto osmažíme na pánvi a získáme měkké a pružné palačinky.

Ingredience:

  • 1 šálek suché nepražené pohanky,
  • 2 a 1/2 šálku studené vody,
  • špetka soli (podle chuti).

Způsob přípravy:

  1. Pohanku propláchněte pod tekoucí vodou a zalijte 1 šálkem studené vody. Nechte přes noc v lednici.
  2. Následující den přidejte k kaši zbývající vodu a podle chuti špetku soli. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto konzistence smetany.
  3. Rozpalte pánev a potřete ji olejem. Nalijte porci těsta a smažte palačinku z jedné strany, dokud se okraje nezačnou zvedat.
  4. Otočte palačinku na druhou stranu a smažte ještě chvíli.