Jablečný koláč „s víkem“ – zajímavý nápad pro rychlou přípravu známého českého koláče. Je inspirován francouzským galetem s jablky. Těsto lze připravit pomocí kulatého víka, například z žáruvzdorného nádobí, které poslouží k obkreslení tvaru na papíru na pečení. Jablečný koláč „s víkem“ podávejte mírně teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo lžičkou šlehačky.
Ingredience
Náplň:
- 4 jablka
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 čajová lžička hnědého cukru
- šťáva z poloviny citronu
Těsto:
- 380 g pšeničné mouky
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
Dále
- 1 vaječný bílek na potření těsta
- 2 lžíce rozpuštěného másla na potření jablek.
Potřebné kuchyňské náčiní
Rozměry: skleněná poklice o průměru asi 25 cm.
Postup
1 Připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a nožem rozdrťte na drobky. Přidejte žloutky a rychle vypracujte hladké těsto.
2. Vytvořte kouli, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.
3 Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový a hnědý cukr a promíchejte.
4 Připravte si papír na pečení a plech. Obkreslete okraj skleněnou pokličkou. Poté rozválejte křehké těsto a vytvarujte z něj kruh. Měl by přesahovat obkreslený okraj asi o 2 centimetry.
5 Těsto potřete vaječným bílkem. Do středu položte plátky jablek, přičemž nechte 2 centimetry od okraje. Potřete rozpuštěným máslem. Poté zbývající těsto přehněte dovnitř. Okraje také potřete vaječným bílkem.
6 Vložte jablečný koláč do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.