Čokoládový dort s colou – zajímavý nápad na dezert. Hodí se nejen pro milovníky sycených nápojů.
Ingredience
- 320 g pšeničné mouky
- 350 g bílého cukru
- 250 g másla
- 200 ml koly
- 40 g kvalitního kakaa
- 100 ml podmáslí
- 3 velká vejce
- 1 čajová lžička jedlé sody
- půl čajové lžičky vanilkového extraktu
Poleva:
- 20 ml smetany 30 %
- 200 g hořké čokolády
Potřebné kuchyňské náčiní
Rozměry: forma na dort o průměru asi 24 cm
Postup
1 Mouku prosejte do mísy a smíchejte ji s cukrem a jedlou sodou.
2 V hrnci smíchejte máslo s kolou, podmáslím a kakaem. Zahřejte a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté hrnec odstavte z ohně a přidejte připravenou směs k směsi mouky, cukru a jedlé sody. Míchejte do hladka, dokud se cukr nerozpustí.
3 Do těsta přidejte vejce, jedno po druhém, a neustále míchejte.
4 Nalijte těsto do dortové formy o průměru asi 24 cm, vyložené pečícím papírem.
5 Pečte asi 40 minut při teplotě 175 °C. Nechte vychladnout.
6 Připravte polevu. Směs smetany přiveďte k varu v hrnci. Snižte teplotu na minimum. Přidejte ručně rozlomenou čokoládu a míchejte, dokud poleva nebude homogenní a lesklá. Nalijte ji na čokoládové těsto s kolou a počkejte, až ztuhne.