Přeskočit na obsah

Čokoládový dort s colou

Čokoládový dort s colou – zajímavý nápad na dezert. Hodí se nejen pro milovníky sycených nápojů.

Čokoládový dort s colou

Ingredience

  • 320 g pšeničné mouky
  • 350 g bílého cukru
  • 250 g másla
  • 200 ml koly
  • 40 g kvalitního kakaa
  • 100 ml podmáslí
  • 3 velká vejce
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • půl čajové lžičky vanilkového extraktu

Poleva:

  • 20 ml smetany 30 %
  • 200 g hořké čokolády

Potřebné kuchyňské náčiní

Rozměry: forma na dort o průměru asi 24 cm

Postup

Čokoládový dort s colou

1 Mouku prosejte do mísy a smíchejte ji s cukrem a jedlou sodou.

2 V hrnci smíchejte máslo s kolou, podmáslím a kakaem. Zahřejte a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté hrnec odstavte z ohně a přidejte připravenou směs k směsi mouky, cukru a jedlé sody. Míchejte do hladka, dokud se cukr nerozpustí.

3 Do těsta přidejte vejce, jedno po druhém, a neustále míchejte.

4 Nalijte těsto do dortové formy o průměru asi 24 cm, vyložené pečícím papírem.

5 Pečte asi 40 minut při teplotě 175 °C. Nechte vychladnout.

6 Připravte polevu. Směs smetany přiveďte k varu v hrnci. Snižte teplotu na minimum. Přidejte ručně rozlomenou čokoládu a míchejte, dokud poleva nebude homogenní a lesklá. Nalijte ji na čokoládové těsto s kolou a počkejte, až ztuhne.