Přeskočit na obsah

Už nevařím obyčejnou zeleninovou polévku. Jedna ingredience dělá tuto polévku neuvěřitelně chutnou.

Zeleninové polévky jsou pro mě každodenním jídlem, ale tato se ukázala být výjimečná. K klasické zelenině jsem přidala obyčejnou kapustu kalarepu a byla jsem okouzlena chutí tohoto jídla.

Mám velmi ráda polévky. Patří mezi nejzdravější jídla, jsou lehká a chutná. Když mě omrzely známé recepty, rozhodla jsem se vyzkoušet jídlo s kapustou. Netušila jsem, že tato jednoduchá a levná zelenina z čeledi brukvovitých může tak změnit běžnou zeleninovou polévku. Ale co je důležité, neházela jsem ji jen tak do vody, ale nejprve jsem ji osmažila na oleji, stejně jako ostatní hlavní ingredience. To umožnilo rozvinout jejich přednosti a prohloubit barvu vývaru.

Už nevařím obyčejnou zeleninovou polévku. Jedna ingredience dělá tuto polévku neuvěřitelně chutnou.

Jak uvařit polévku z kalerábové kapusty?

Nejnáročnější fází je čištění a krájení zeleniny. Když to zvládnu, jde všechno jako po másle. Jednotlivé ingredience přidávám postupně do hrnce s rozehřátým olejem a když jsou osmažené, zaliju je vodou. Na konci vaření stačí přidat těstoviny a koření a počkat, až ingredience změknou.

V receptu jsem použila suché těstoviny ve tvaru rýžových zrn (orzo nebo risoni), ale hodí se jakýkoli jiný druh malých těstovin, například tenké nitky, kolečka, hvězdičky. Je však nutné zkontrolovat dobu vaření na obalu, abyste je přidali do polévky ve správný čas.

Recept: Polévka z kapusty kalarep s těstovinami

Jednoduchá zeleninová polévka s kapustou kalarep, bramborami a těstovinami.

Ingredience

  • 3 střední kapusty kalarep
  • 2 střední cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1/2 petržele
  • 1/4 kořenového celeru
  • 7 malých brambor
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 1,75 l vody
  • 150 g drobných těstovin, např. orzo
  • plochá lžíce soli
  • 1/3 lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce agávového sirupu (podle chuti)
  • čerstvý tymián na posypání

Způsob přípravy

  1. Příprava zeleniny. Očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kostky.
  2. Smažení zeleniny. Nalijte olej do hrnce a přidejte kostky kalarepy. Smažte asi 5 minut, přidejte cibuli a smažte dalších 5 minut. Přidejte celer, petržel a mrkev, smažte 7 minut a poté přidejte brambory. Nechte na ohni ještě 3 minuty.
  3. Příprava polévky. Do hrnce se zeleninou nalijte 1,75 l vroucí vody, přidejte sůl a pepř. Vařte 20–25 minut, poté přidejte těstoviny a vařte ještě asi 10 minut, dokud brambory, kaleráb a těstoviny nezměknou. Na konci přidejte sirup a nasekané lístky tymiánu.

Už nevařím obyčejnou zeleninovou polévku. Jedna ingredience dělá tuto polévku neuvěřitelně chutnou.

Jak uvařit polévku z kalerábové kapusty jinak?

Polévka z kalerábové kapusty se také skvěle hodí k oblíbeným druhům těstovin (například trubičkám nebo spirálkám) nebo rýži. Při nahrazování této ingredience je však třeba mít na paměti, že větší druhy těstovin se vaří déle (obvykle několik minut). Rýže může vyžadovat dokonce 20 minut nebo více, v závislosti na jejím druhu. Je také třeba mít na paměti, že rýže absorbuje více vody, takže polévka může být příliš hustá. Proto je bezpečnější ji uvařit samostatně a přidat do hrnce až na samém konci.

Když vařím zeleninové polévky na zeleninové bázi, obvykle nepokrájím petržel a celer na kostičky, ale nastrouhám je na hrubém struhadle. Díky tomu v jídle nejsou kousky zeleniny, které podle mého názoru mají příliš dominantní chuť, a jídlo je celkově hustší. Jídlo lze také proměnit v krémovou polévku. Stačí vše smíchat před přidáním těstovin.

Tuto a jiné polévky nejčastěji posypávám běžnou petrželkou, kterou je snazší sehnat než čerstvý tymián. Je také mnohem rychlejší na přípravu, protože není třeba odtrhávat malé lístky z větviček. Stačí ji umýt, osušit a nasekat. Po takové přípravě lze bylinky také zmrazit, aby byly vždy po ruce.

A co když chybí hlavní ingredience jídla? Kalarepa je k dispozici od časného jara do pozdního podzimu. Mimo sezónu ji však lze snadno nahradit jinou, podobnou zeleninou s podobnou chutí. Jedná se o bílou ředkev nebo bílou řepu, které lze koupit po celou zimu.