Přeskočit na obsah

Máme ho rádi, ale pijeme ho velmi zřídka. Je to škoda, protože zabraňuje ztrátě paměti a zlepšuje koncentraci.

Mezi nejoblíbenější horké nápoje patří káva a čaj. Kakao nebo horkou čokoládu obvykle pijí jen ti nejmenší. Přitom tento nápoj, připravený z kvalitních surovin, může mít skvělý vliv na nervový systém, paměť a koncentraci. Zjistěte, proč stojí za to pít horkou čokoládu a jak ji připravit.

Máme ho rádi, ale pijeme ho velmi zřídka. Je to škoda, protože zabraňuje ztrátě paměti a zlepšuje koncentraci.

Obsah:

  • Proč pít horkou čokoládu?
  • Jak připravit horkou čokoládu?

Horkou čokoládu lze připravit jako sladký dezert nebo ji nahradit ranní kávou a podávat ji k sladké snídani. Může být takový nápoj prospěšný pro zdraví? Jaké vlastnosti má horká čokoláda? Poradíme vám.

Proč pít horkou čokoládu?

Nejdůležitější ingrediencí horké čokolády je kakao, které má skvělý vliv na nervový systém. Podporuje činnost mozku a zlepšuje paměť a koncentraci. Horká čokoláda je proto skvělou podporou pro školáky, studenty a lidi, kteří se věnují duševní práci. Kakao má navíc stimulační účinek, který je však mnohem mírnější než u kávy. Nápoj na bázi kakaa může být nejlepší volbou pro lidi, kterým káva nesedí.

Kakao také obsahuje vitamíny A, skupiny B, C a E, které mají vynikající vliv na nervový systém, zdraví očí a stav pokožky. Kromě toho obsahuje také hořčík, který podporuje činnost mozku a srdce; fosfor a vápník, které posilují kosti a zuby; draslík, který reguluje krevní tlak; železo, které předchází anémii, nebo zinek, který podporuje imunitu organismu.

Horká čokoláda také obsahuje cenné polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti a pomáhají tělu bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů. Mají taképrotizánětlivé vlastnosti, zabraňují předčasnému stárnutí a mají protinádorové účinky. Kromě toho mají polyfenoly příznivý vliv na kardiovaskulární systém, snižují riziko onemocnění a pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi.

Máme ho rádi, ale pijeme ho velmi zřídka. Je to škoda, protože zabraňuje ztrátě paměti a zlepšuje koncentraci.

Jak připravit horkou čokoládu?

Horkou čokoládu lze připravit několika způsoby, ale aby byla co nejzdravější, je nejlepší ji připravovat na bázi kakaa a čokolády dobré kvality. Je třeba dbát na to, aby čokoláda obsahovala co nejvíce kakaové hmoty. Nápoj lze připravit z mléka nebo rostlinného nápoje. Dobrá horká čokoláda by měla být mírně sladká. Je však třeba omezit konzumaci bílého cukru a zvolit náhražky, jako je med, javorový sirup, a pokud držíte dietu, můžete se rozhodnout pro stévii, erythritol nebo xylitol. Skvělým doplňkem budou také kořeněné přísady, skořice, kardamom nebo muškátový oříšek.

K přípravě jedné porce horké čokolády budete potřebovat:

  • 250 ml mléka,
  • 1 vrchovatou čajovou lžičku kakaa,
  • 30 g tmavé čokolády s obsahem kakaa nejméně 60 %,
  • špetku skořice,
  • 1–2 čajové lžičky zvoleného sladidla (můžete vynechat)

Příprava: Začněte ohřátím mléka v malém hrnci. Přidejte kakao a důkladně promíchejte, například pomocí metly. Poté přidejte nasekanou čokoládu, skořici a zvolené sladidlo, například med nebo erythritol. Vše v