Přeskočit na obsah

Jsou zdravější než masové, jednodušší, než si myslíte, a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete na první ochutnání

Mleté maso je jedno z těch jídel, které nemají konkurenci. Nedávno jsem pro něj našla důstojného konkurenta. Tyto karbanátky neobsahují ani gram masa, ale chutí a sytostí předčí ty „klasické“. Určitě vyzkoušejte tento recept.

Moje rodina nemá ráda vegetariánská jídla, ale tyto karbanátky jim chutnaly od prvního sousta. Místo masa v receptu zaujímají dvě jiné, mnohem „výživnější“ ingredience. Jsou dobře známé, i když je obvykle používáme k jiným účelům, než k těm, které vám dnes chci nabídnout.

Jsou zdravější než masové, jednodušší, než si myslíte, a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete na první ochutnání

Jak připravit vegetariánské „kotlety“?

Tajemství tohoto jídla spočívá v kombinaci cizrny a ovesných vloček. První z uvedených produktů je zdrojem bílkovin a druhý vlákniny. Obě tyto ingredience zajišťují dlouhodobý pocit sytosti po jídle. Výsledkem je, že přispívají k úbytku nadbytečných kilogramů. Snižují riziko snackování a konzumace nezdravých, vysoce zpracovaných snacků. Usnadňují tak kontrolu množství přijímaných kalorií. Kromě toho zlepšují metabolismus a urychlují spalování tuků. Vláknina navíc reguluje rytmus stolice. Zabraňuje nadýmání a jiným žaludečním potížím. Výzkumy navíc dokazují, že může hrát důležitou roli v prevenci onkologických onemocnění, zejména rakoviny tlustého střeva.

Tyto karbanátky jsou nejen syté, ale také jednoduché a rychlé na přípravu. Stačí smíchat všechny ingredience do homogenní hmoty, z níž pak vytvarujete karbanátky, obalíte je ve strouhance a osmažíte na rozpáleném tuku. Nic vám nebrání připravit tyto pochoutky v troubě. Stačí vegetariánské „karbanátky“ péct při teplotě 200 stupňů Celsia (ohřev shora i zdola) po dobu přibližně 25 minut. Díky tomu budou dietnější.

Recept:Krokety z cizrny

Tyto pochoutky neobsahují ani gram masa, ale jsou lepší než klasické krokety. Vyzkoušejte je a nebudete litovat.

Ingredience

  • 400 g cizrny z konzervy
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 15 g petržele
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička uzeného pepře
  • půl čajové lžičky sladkého pepře
  • sůl, pepř

Dále:

  • strouhanka na obalování karbanátků
  • tuk na smažení

Jsou zdravější než masové, jednodušší, než si myslíte, a hotové za 15 minut. Tyto karbanátky si zamilujete na první ochutnání

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencíCizrnu sceďte na sítu. Ovesné vločky rozmixujte v mixéru. Petržel umyjte a osušte.
  2. Příprava hmoty na karbanátky K rozmixovaným vločkám přidejte cizrnu a ostatní ingredience. Vše promíchejte do hladka.
  3. Tvarování a smažení karbanátků Z výsledné hmoty vytvarujte karbanátky. Poté je obalte ve strouhance a smažte na rozpálené pánvi do zlatova.

S čím podávat vegetariánské karbanátky?

Vegetariánské „karbanátky“ se skvěle hodí k různým omáčkám, například k rajčatové, česnekové, jogurtové, smetanové nebo houbové. Můžete je také podávat v „společnosti“ salátu ze sezónní zeleniny. Skvěle se k nim hodí mimo jiné klasický okurkový salát. Výběr příloh závisí výhradně na individuálních preferencích a na tom, co máte zrovna po ruce.